Kreml: Moskva meeri vabastamine kuulub Vene presidendi kompetentsi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva linnapea Juri Lužkov
Moskva linnapea Juri Lužkov Foto: SCANPIX

Moskva linnapea ametis jätkamist ei otsusta mitte meer ise, Kremli administratsiooni kõrge ametniku sõnul kuulub küsimus Venemaa presidendi kompetentsi.

Nimelt oli telekanalite rünnakute alla sattunud Juri Lužkov öelnud, et ei kavatse oma ametipostilt lahkuda.

«Vastavalt Venemaa kehtivatele seadustele ei otsusta Lužkov oma linnapeaametis jätkamise küsimust. See on presidendi eesõigus,» rõhutas Kremli ametnik.

Lužkovil oli eile mitmel korral võimalus avalikult vastata teda meedias rünnanud oponentidele.

Ühtse Venemaa poliitnõukogu Moskva osakonna ees rääkis Lužkov, et kõige taga on Himki metsa puudutanud artikkel ja sealt sai kogu ajujaht alguse.

Oma sõnul ei tahtnud ta selle teemaga tegeleda. Talle helistati administratsioonist ja küsiti arvamust. Lužkov ütles: «Päästke».

Ajaleht Rossiiskaja Gazeta palus temalt kui ametnikult seisukohta ja selle peale kirjutas ta artikli, et soovitab jätkata Moskva-Peterburi autotee ehitust läbi metsa.

Mis puudutas tema kuuepäevast puhkust, mille mees võttis ajal, kui Moskva võitles suitsuga, siis oma sõnul kontrollis ta täielikult olukorda pealinnas. «Linn töötas. Ma ei esita pretensioone mitte ühelegi asetäitjale. Kõik nad töötasid korralikult ja efektiivselt.»

Samas kinnitas ta, et ei kuluta riigi raha oma mesilaste päästmiseks. Nimelt olid telekanalid väitnud, et suitsu ajal anti välja määrus eelarvest kuni 200 miljoni rubla eraldamisest Lužkovi mesilaste päästmiseks kuumuse käest.

Linnapea tunnistas, et tegeleb mesindusega, kuid riigi raha ta selleks ei vaja. Mee annab ta oma sõnul aga lastekodudele.

Kõnealune rahasumma läks hoopis majandile, mis annab 30 protsenti Moskva koolidele mõeldud piimatoodetest. Summa kulub tapamaja ehitamisele, väitis linnapea.

Lužkovi väitel algas tema häbistamise kampaania. «Ka te suudate omale kujutada ette idiooti-linnapead, kes kulutab 200 miljonit mesilastele, aga invaliidide toetuseks kaks korda vähem,» küsis ta.

Eile õhtul sai teatavaks, et Lužkovi advokaadid esitasid kaebuse uudisteportaali Life News, raadiojaama Ehho Moskvõ ja ajalehe Tvoi Den vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles