New York Times: õnnetuslennuki piloot lahkus kokpitist ja ei pääsenud tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Germanwingsi Airbus A320
Germanwingsi Airbus A320 Foto: SCANPIX

USA väljaande New York Times andmetel lahkus üks Germanwingsi Airbus A320 pilootidest vahetult enne õnnetust kokpitist ning ei pääsenud enam sinna tagasi.

Väljaande sõnul said nad sellised andmed Prantsuse sõjaväeallikalt, kes osaleb õnnetuse uurimises.

Allika teatel kuulati musta kasti lindistust kokpitis toimunu kohta ning sellelt selgus, et piloot lahkus kokpitist, kuid mõne aja pärast püüdis tagasi tulla. Uks oli kinni, ta koputas ning lõpuks lõhkus ukse. Sees olnud teise piloodi kohta ei ole midagi teada.

Veel ei ole teada, miks üks pilootidest lennu ajal kokpitist lahkus. Salvestis ei anna vastuseid, mis toimus kokpiti jäänud piloodiga enne saatuslikku õnnetust.

Germanwingsi lennuõnnetust uurivate prantslaste sõnul ei ole neil veel vastust küsimusele, miks piloodid ei suhelnud lennujuhtimiskeskusega, kui lennuk hakkas kõrgust kaotama.

New York Timesi intervjueeritud Prantsusmaa lennundusekspert pidas pilootide vaikimist väga suureks ohumärgiks.

Kohe pärast õnnetust oletati, et kokpitis võis toimuda rõhu langus. Teisalt aga ei välistata võimalust, et piloodid valisid teadlikult vaikimise.

Senistel andmetel ei ole teada, kas lennukis võis ootamatult tekkida keeruline tehniline viga, kuid uurijate sõnul tuleb ka sellega arvestada.

Saksamaa odavlennufirma Germanwings lennuk Airbus A320 kukkus alla Prantsusmaal Alpides Digne`i lähistel alla 24. märtsi pärastlõunal.

Pardal oli 144 reisijat ja kuus meeskonnaliiget, kes kõik elu kaotasid. Hukkunute seas oli ka ühe Saksamaa kooli kümnenda klassi õpilasi ning kaks tuntud ooperilauljat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles