Norra ja Venemaa sõlmisid ajaloolise piirileppe

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev (paremalt teine) ja Norra peaminister Jens Stoltenberg (vasakult esimene) vaatavad, kuidas Vene välisminister Sergei Lavrov (paremal) ja tema Norra ametivend Jonas Gahr Støre suruvad lepingu kinnitamise järel käsi.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev (paremalt teine) ja Norra peaminister Jens Stoltenberg (vasakult esimene) vaatavad, kuidas Vene välisminister Sergei Lavrov (paremal) ja tema Norra ametivend Jonas Gahr Støre suruvad lepingu kinnitamise järel käsi. Foto: SCANPIX

Norra ja Venemaa allkirjastasid täna Murmanskis lepingu, mis määrab kindlaks kahe riigi vahelise piiri Barentsi merel ja Põhja-Jäämerel.

Barentsi mere piiriküsimused ootasid lahendust 40 aastat, sest alates 70ndatest on Norra ja NSV Liit ning selle lagunemise järel Venemaa vaielnud 175 000 ruutkilomeetri suuruse ala pärast Barentsi meres, kus prognooside kohaselt on väga suured nafta- ja gaasivarud, vahendas uudisteagentuur Reuters.

«Meil võttis 40 aastat selle lepingu sõlmimiseks,» ütles lepingu allkirjastamise tseremoonial Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev, kelle sõnul avab lepe uusi võimalusi nafta ja gaasi ammutamiseks.

Ajaloolise lepingu sõlmimisel viibis ka Norra peaminister Jens Stoltenberg.

Kremli ametliku pressiteate kohaselt on mõlemal riigil kavas uusi leiukohti arendada ühiselt.

Venemaa ja Norra on Euroopa suurimaid gaasiga varustajaid. Arktika kütusevarud ulatuvad USA geoloogiateenistuse teatel 90 miljardi barreli toornaftani ning piirkond varjab endas 30 protsenti maailmas veel avastamata maagaasi varudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles