Jeemeni šiiamässuliste juht taunis Saudi Araabia sõjalist sekkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni šiiamässuliste juht Abdulmalek al-Huthi
Jeemeni šiiamässuliste juht Abdulmalek al-Huthi Foto: SCANPIX

Jeemeni šiiamässuliste juht Abdulmalek al-Huthi kritiseeris neljapäeval Saudi Araabia sõjalist sekkumist tema vägede vastu, nimetades seda «õigustamatuks».

«See kuritegelik rõhuv agressioon on läbinisti õigustamatu,» ütles Huthi telepöördumises, nimetades Ar-Riyadi «kurjaks naaberriigiks».

Huthi kutsus oma toetajaid «invasioonile vastu seisma» ning lubas, et mässulised «ei istu käed rüpes» ajal, mil saudide juhitav koalitsioon pommitab Jeemenis sihtmärke.

Huthide arvatava toetaja Iraani president Hassan Rouhani taunis neljapäeval Saudi Araabia sekkumist Jeemenis, kutsudes kõiki regiooni riike Jeemeni siseasjadest eemale hoidma.

Tema sõnul on tegemist «sõjalise agressiooniga».

«Välisriikide relvajõudude sekkumine on väga ohtlik ja süvendab kriisi,» ütles Rouhani telefonivestluses Prantsuse presidendi François Hollande'iga.

Iraani presidendi sõnul puudub «Jeemeni probleemidele sõjaline lahendus».

Saudi Araabia suursaadik USA-s Adel al-Jubeir ütles, et huthide-vastane koalitsioon, kuhu kuulub Ar-Riyadi teatel üle 10 riigi, on valmis tegema «kõik, mis vaja», et kaitsta Jeemeni sunnist presidendi Abedrabbo Mansour Hadi valitsust.

Hadi lendas neljapäeval Saudi Araabiasse.

Saudi televisiooni teatel viib riik õhurünnakuid läbi 100 hävitajaga, Araabia Ühendemiraadid panustavad 30, Kuveit 15, Katar 10 ja Bahrein 12 hävituslennukiga.

Saudid on mobiliseerinud Jeemeni piiri ääres üle 150 000 sõjaväelase.

Huthide edasitung Jeemeni lõunaosas on tekitanud Saudi Araabias kartuse, et šiiamässulised hõivavad kogu sunnide ala ja see läheb Iraani kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles