Kõrgõzstan plaanib tõsta Vene sõjaliste objektide rendihindu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis Manases.
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis Manases. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani võimud plaanivad tõsta Vene sõjaväe kasutuses olevate objektide renti, teatas kaitseminister Abibilla Kudaiberdijev.

Ametnik selgitas, et Venemaa maksab renti 1990ndatel sõlmitud kokkulepe järgi ning see on tänaseks aegunud.

Venemaa maksab Kõrgõzstanile praegu aastas 4,5 miljonit dollarit. Kusjuures portaali 24.kg andmetel ei tasu suurriik seda rahas, vaid näiteks sõjalise otstarbega toodete ja Kõrgõzstani kodanikele Vene sõjakoolides antava haridusega.

Kaitseministri sõnul katsetakse renti tõsta kolm kuni neli korda, vahendas AKIpress.

Enne 20. septembrit külastab Kõrgõzstani Vene delegatsioon, et arutada sõjaliste objektide staatuse teemat. Uus arvatav rendileping peaks allkirjastamiseks valmima märtsis 2011.

Ajalehe Kommersant väitel külastas Kõrgõzstani kaitseminister hiljuti Moskvat, kohtudes seal kolleegi Anatoli Serdjukoviga. Väljaande andmetel on Kõrgõzstan nõus, et Vene armee jääb riiki veel 49 aastaks. Samuti kirjutas Kommersant, et Biškek on valmis võtma tasu relvastuse näol.

Kõrgõzstani territooriumil on viis Venemaa sõjalist objekti. Lisaks Kanti lennuväebaasile (mõnekümne kilomeetri kaugusel pealinnast Biškekist) rendib Vene merevägi kaugsidesõlme (Tšüj oblast), allveelaevade tõrjumise katsebaas (Issõk-Kuli järv), automaatne seismoloogiajaam ja raadio-seismoloogia laboratoorium.

Ameerika Ühendriigid rendivad Kõrgõzstanis Manasese lennuväebaasi, makstes selle eest aastas 60 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles