Bild: Germanwingsi piloot lubas tuntuks saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Lubitz 2009. aastal
Andreas Lubitz 2009. aastal Foto: SCANPIX

Saksa lennufirma Germanwings kaaspiloot, kes väidetavalt tahtlikult Prantsuse Alpides 150 inimesega reisilennuki alla kukutas, oli ajalehe Bild andmetel aasta eest tüdruksõbrale lubanud, et ühel päeval teavad tema nime kõik.

Endine lennusaatja, 26-aastane Maria W ütles ajalehele, et lennuõnnetusest kuuldes tulid talle meelde Andreas Lubitzi aasta eest öeldud sõnad: «Ühel päeval teen ma midagi, mis muudab kogu süsteemi, ning kõik teavad ja mäletavad mu nime.»

Uurijad on jõudnud teisipäeval Alpides alla kukkunud lennuki Airbus A320 musta kasti helisalvestise põhjal järeldusele, et kaaspiloot Lubitz sulges end lennuki kokpitti ega lasknud välja läinud kaptenit tagasi, ning juhtis lennuki sihilikult laskumisele, nii et see sõitis vastu mäekülge tükkideks.

Prantsuse peaministri Manuel Vallsi sõnul näitavad kõik märgid, et tegemist on sammuga, «mida saab iseloomustada kui kuritegelikku, hullumeelset ja suitsidaalset».

Saksa prokurörid avastasid Lubitzi elukohti läbi otsides «meditsiinidokumente, mis viitavad olemasolevale haigusele ja selle ravile». Samuti leiti kodust «katkirebitud haiguslehti, millest üks hõlmas lennuõnnetuse päeva». Haiguse olemust prokurörid ei täpsustanud, kuid Bildi andmetel kannatas Lubitz depressiooni all ja oli varemgi ravi saanud.

Kaaspiloodi teost vapustatud Maria W oli lennanud koos Lubitziga eelmisel aastal viis kuud Euroopa-sisestel lendudel ja neil oli romantiline suhe.

Kui Lubitz lennuki sihilikult alla kukutas, tegi ta seda sellepärast, et taipas, «et terviseporbleemide tõttu on ta suur unistus tööst Lufthansas kapteni ja pikamaalendude piloodina praktiliselt teostamatu», ütles naine Bildile.

Naise sõnul läksid nad lahku, sest «sai selgeks, et mehel on probleem». Ta nägi öösiti hirmuunenägusid ja ärkas karjega «me kukume».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles