Poola lubas vahistada tšetšeeni iseseisvuslase

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Zakajev seitsme aasta eest Kopenhaaagenis viibides.
Ahmed Zakajev seitsme aasta eest Kopenhaaagenis viibides. Foto: SCANPIX

Poola prokuratuur kinnitas, et Londonis eksiilis elav Tšetšeeni iseseisvuslaste üks liidreid Ahmed Zakajev on riigis tagaotsitav.

Zakajev, kellele Briti võimud on andnud poliitpagulase staatuse, on Suurbritannias elanud juba 2003. aastast. Vaatamata vahistamisohule lubas Zakajev siiski sõita Poola, kus toimub Tšetšeeni kongress, vahendas BBC.

Poola on varasematel aastatel teravalt kritiseerinud Venemaa poliitikat Tšetšeenias, kuid kahe riigi vahelised suhted on pärast lennukatastroofi Smolenski lähistel, milles hukkus ka Poola president Lech Kaczynski sel aastal märgatavalt paranenud.

Venemaal on esitatud Zakajevile tagaselja süüdistus kolme kriminaalkoodeksi paragrahvi alusel - relvastatud mässu korraldamises, ebaseaduslike relvaformeeringute moodustamises ja õiguskaitseorganite töötaja elu kallale kippumises.

«Venemaa Föderatsioon on härra Zakajevi vahistamiseks väljastanud rahvusvahelise vahistamisorderi,» kommenteeris Poola prokuratuuri esindaja Mateusz Martyniuk uudisteagentuurile AFP. «Order nõuab kõikidelt Interpoli liikmesriikidelt isiku arreteerimist, kelle kohta on order väljastatud.»

«Kui minu tulekuga Varssavisse oleks mingi probleem, siis oleks pidanud välisministeerium mulle viisa andmisest keelduma,» leidis Zakajev, kes lubas Poolas toimuval kongressil kindlasti osaleda.

Zakajev on tunnistatud süüdistatavaks ka 2002. aasta oktoobris Dubrovka teatrimajas Moskvas aset leidnud pantvangidraama korraldamises.

2006. aasta suvel algatas Venemaa peaprokuratuur tema suhtes veel ühe kriminaalasja etnostevahelise vihavaenu õhutamises meedia vahendusel, kuid Moskva kõik katsed tema välja andmiseks on olnud edutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles