Usbekistani valimised jätavad Karimovi võimule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas möödumas Islam Karimovi valimisreklamidest.
Rahvas möödumas Islam Karimovi valimisreklamidest. Foto: SCANPIX

Usbekistanis peetakse täna presidendivalimised, mille tulemusena jääb üsna kindlasti võimule kauaaegne riigipea Islam Karimov.

Rohkem kui 9000 valimisjaoskonda avati kell 6 hommikul ja suletakse kell 8 õhtul.

Juba enne Nõukogude Liidu lagunemist Usbekistanis võimul olnud 77-aastasel Karimovil on kolm vastaskandidaati.

Rahvusliku Taassünni Demokraatlik Partei seadis üles Akmal Saidovi, kes võistles Karimoviga juba 2007. aasta valimistel, kuid kogus siis alla kolme protsendi häältest ametisoleva riigipea ligi 90-protsendise häälesaagi vastu.

Ülejäänud kaks presidendikandidaati on Rahvademokraatliku Partei esimees Hotamjon Ketmonov ja Usbekistani Sotsiaaldemokraatliku Partei Õiglus juht Nariman Umarov.

Usbekistan on viiest endisest Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariigist suurima elanike arvuga ja hääleõiguslikke kodanikke on seal ligi 21 miljonit.

Valimisjärgsed lävepakuküsitlused ei ole Usbekistanis lubatud ja tulemusted loetakse kehtivaks vaid tingimusel, et osalus ulatub 33 protsendini.

Valimisi jälgib üle 300 vaatleja 43 riigist ning homme annab valimisprotsessile hinnangu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles