«Euroopa tuhatoos» keelab baarides suitsetamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Protestidele ja petitsioonidele vaatamata on suitsukeeld kõigile baaridele ja restoranidele tulekul, teatas Austria majandusminister Reinhold Mitterlehner.

Meditsiiniajakirjas Lancet avaldatud hiljutine uuring näitas, et Austrias on üks Euroopa hullemaid suitsetamisstatistikaid. Seda riiki on nimetatud isegi Euroopa tuhatoosiks.

Mitterlehner lubas, et uue seaduse eelnõu peaks valmis saama lihavõteteks ning ettevõtjatele antakse kohandumiseks aega üks aasta.

Kohaliku kommertskoja hinnangul läheb praegu suitsetajate ja mittesuitsetajate aladeks jagatud baaride, kohvikute ja restoranide ümberehitamine maksma umbes sada miljonit eurot. Praegu peavad ettevõtjad kõnelusi selleks riigilt hüvitise saamiseks.

Uuringute kohaselt on Austrias palju suitsetajaid seetõttu, et seal napib sellevastaseid meetmeid. Näiteks pakk suitsu on suhteliselt odav, tubakaaktsiis suhteliselt madal ja sigarette võib osta juba 16. eluaastast.

Hiljutise Eurobaromeetri uuringu kohaselt suitsetab Austrias äärmiselt suur osa 18-28-aastastest: 52 protsenti meestest ja 34 protsenti naistest. Eriti suur on suitsetajate osakaal noorte töötute seas – vastavalt 67 protsenti meeste ja 55 protsenti naiste puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles