Jeemeni välisminister: dialoog huthidega on võimalik alistumise järel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi võitlejad
Huthi võitlejad Foto: SCANPIX

Jeemeni välisminister Riyad Assin välistas pühapäeval läbirääkimised huthi šiiamässulistega kuni president Abedrabbo Mansour Hadi valitsus on taastanud kontrolli kogu riigi üle.

«Iga dialoogist rääkida sooviv osapool peab esmalt loobuma baasidest röövitud relvadest ning tagastama need riigile,» ütles Assin intervjuus Egiptuse riigitelevisioonile.

Hadi palus laupäeval araabia riikide koalitsioonil jätkata neljapäeval alustatud õhurünnakuid huthidele, kuni nood alla annavad ja nende juhid kohtu ette tuuakse.

Huthid ja neid toetavad sõjaväeüksused on vallutanud suure osa riigi põhja- ja idaosast, sundides Hadi põgenema esmalt pealinnast Sanaast riigi lõunaosa sadamalinna Adenisse ning seejärel sealt Saudi Araabiasse.

Araabia Liiga liider Nabil al-Arabi lubas pühapäeval Egiptuses Sharm el-Sheikhis peetaval AL-i tippkohtumisel, et Saudi Araabia juhitava koalitsiooni rünnakud Jeemenile kestavad nii kaua, kuni huthi šiiamässulised alla annavad, relvad maha panevad ja vallutatud aladelt taanduvad.

Saudi kuningas Salman ütles laupäeval, et õhurünnakud jätkuvad jeemeni rahva «julgeoleku tagamiseni».

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus tippkohtumisel otsima Jeemeni konfliktile rahumeelset lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles