Vene kultuuriminister vallandas Novosibirski teatrijuhi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu preester
Õigeusu preester Foto: SCANPIX

Venemaa kultuuriminister Vladimir Medinski vallandas pühapäeval Novosibirski teatri direktori otsuse tõttu tuua lavale Richard Wagneri ooperi «Tannhäuser» vene õigeusu kirikut solvanud versioon.

Medinski asendas aastatel 2001-2008 ning uuesti alates 2011. aastast Novosibirski riiklikku ooperi- ja balletiteatrit juhtinud Boriss Mezdritši Vladimir Kehmaniga, kes töötab Peterburi Mihhailovski teatri direktorina.

Kehman ütles uudisteagentuurile TASS, et jätkab töötamist kahe teatri eesotsas.

Kultuuriminister teatas direktori vallandamisest ajal, mil tuhanded inimesed avaldasid Siberis asuva Novosibirski teatri ees ooperi vastu meelt. Protestijate sõnul on ooperi lavastus kristlastele solvav ning kujutab «mandunud» Lääne väärtusi.

«Õigeusklik kristlus on suure Vene kultuuri vundament,» seisis ühel demonstrantide plakatil.

Meeleavaldajad lehvitasid patriootlikke lippe, millest mõnedel oli kujutatud president Vladimir Putinit Vene tikoloori taustal ja teistel oranži-musta triibulisi Georgi linte.

Vene õigeusu kirik on etendanud kaalukat rolli Putini katsetes konsolideerida Vene ühiskonda, apelleerides selle traditsioonilistele väärtustele vastukaaluks Lääne liberalismile.

Viimastel nädalatel on Novosibirski teatri «Tannhäuseri» interpretatsiooni kaitseks sõna võtnud paljud Vene kultuuritegelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles