Prantsuse kohalikel valimistel juhivad Sarkozy ja Le Pen

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusrinde juht Marine Le Pen.
Rahvusrinde juht Marine Le Pen. Foto: JACQUES BRINON/AP

Prantsusmaa kohalikel valimistel juhivad lävepakuküsitluste kohaselt valimiste teist vooru Nicolas Sarkozy konservatiivid ja edu saadab ka paremäärmuslasi eesotsas Marine Le Peniga, vahendas pühapäeva õhtul kohalik meedia.

Viimaste hinnangute kohaselt võtab Sarkozy juhitud valimisliit võimu 64-70 departemangus 98-st. Varem oli nende käes 41 departemangu.

Le Peni paremäärmuslased on samuti positsioone tugevdamas ja võtmas võimust mitmes departemangus, mida nad varem pole saavutanud.

Sotsialistid lähevad esialgsete andmete kohaselt vastu valimiskaotusele ja saamas endale vaid 27–37 departemangu varasema 61 asemel.

Valimistes nähakse ettevalmistust 2017. aasta presidendivalimisteks, millele Sarkozy paneb suuri lootusi, kuna praeguse riigipea François Hollande'i vasakpoolne valitsus ei ole saavutanud edu majanduse hoogustamises ega tööpuuduse vähendamises.

Sarkozy paremtsentristlik koalitsioon UMP-UDI oli eelmisel nädalal esimeses voorus teistest üle ja kujuneb tõenäoliselt kohalike valimiste üldvõitjaks. See seab septembris üsnagi loiult poliitikasse naasnud ekspresidendi taas tähelepanu keskmesse.

«Muutus on teel ja miski ei peata seda,» kuulutas Sarkozy, kui tema allianss kogus eelmisel 29 protsenti häältest.

Paremäärmuslik Rahvusrinne tuli 25 protsendiga ootuspäraselt teiseks. Le Peni sõnul ei looda ta üheski departemangus võita, sest peavooluparteid suudavad taktikalise hääletamisega nad võimult eemal hoida.

Siiski võib Rahvusrinne võimule tulla vähemalt kahes departemangus, mis oleks erakonna jaoks esimene kord pärast eelmise aasta edukaid Euroopa Parlamendi valimisi.

Hollande'i sotsialistidel läks nädala eest oodatust paremini, nad kogusid esimeses voorus 21,8 protsenti häältest. Sotsialistid kardavad aga, et nad võivad kaotada poole kuni kaks kolmandikku 60 nende käes olevast departemangu üldkogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles