Leedu: Vene peakonsulina Klaipėdas töötas luuraja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp
Vene lipp Foto: SCANPIX

Venemaa peakonsul Klaipėdas Vladimir Malõgin saadeti eelmisel aastal Leedust välja kui Venemaa Välisluuretalituse (SVR) töötaja, kes püüdis hankida avalikustamisele mittekuuluvat teavet Leedu poliitika ja energiaprojektide kohta.

«Aprillis saadeti Leedust välja SVRi töötaja V. Malõgin, kes peakonsuli ameti varjus suhtles omavalitsusjuhtidega, Vene kaasmaalaste organisatsioonide esindajate ja strateegiliste ettevõtete juhtidega,» teatas Leedu julgeolekuamet oma raportis julgeolekuohtudest.

Selles öeldakse, et Malõginit huvitasid erakondade seisukohad presidendivalimiste ajal, võimalikud muudatused valitsuskoalitsioonis, veeldatud gaasi terminali perspektiivid.

«SVRi töötaja õhutas Leedu poliitikuid ja ettevõtjaid toetama viisarežiimi lihtsustamist piiriäärsetele elanikele, sisendas neile, et Leedu peab Venemaa suhtes teistsugust poliitikat ajama ja juhinduma pragmaatilistest huvidest,» väidab julgeolekuamet.

Malõgin ei saanud kaht aastatki peakonsulina töötada - ta määrati sellesse ametisse 2012. aasta septembris.

Vene konsulaadi esindajad võitsid mullu aprillis, et Malõgin naasis Moskvasse ametiaja lõppemise tõttu. Leedu kutsus samal ajal konsulid Kaliningradist ja Peterburist Vilniusse tagasi.

Raportis öeldakse, et eelmise aastal oli Leedust enne akrediteerimisaja lõppu pidanud lahkuma veel mitu diplomaadina esinenud Vene luurajat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles