Panda surm pingestab Hiina-Jaapani suhteid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panda Kou Kou tänavu juunis.
Panda Kou Kou tänavu juunis. Foto: SCANPIX

Hiina ja Jaapani suhteid tumestas Jaapanis Kobe loomaaias elanud, kuid Hiinale kuulunud pandakaru surm.

Hiinlased saatsid Jaapanisse uurimisrühma, kes püüab Kobe loomaaiale laenatud panda surma asjaolusid selgitada, kirjutab BBC News.

Neljateistaastane Kou Kou nime kandnud loom suri eelmisel nädalal. Hiina meedia andmel anti pandale rahusteid, et loomaarstid saaksid talt emapanda Tan Tani tiinestamiseks vajalikku seemnevedelikku.

Kui uurimisrühm saab kinnitust kahtlusele, et panda suri rahustite üledoosi tõttu, võib Hiina Jaapanilt kahjutasuks poolt miljonit dollarit ehk ligi kuut miljonit Eesti krooni nõuda.

Ühe Hiina veterinaariaeksperdi sõnul oli september pandalt seemnevedeliku võtmiseks vale aeg, sest pandade jooksuaeg jääb kevadesse ja sügisel neil enamasti spermat ei teki.

Kou Kou surm muutis kahe riigi suhted, mis vaidlusalustes vetes hiljuti tabatud Hiina traaleri tõttu niigi pingelised olid, veelgi teravamaks.

Hiidpanda kuulub äärmiselt ohustatud liikide hulka, keda leidub maailmas vaid 1900 isendi ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles