Vene välisministri sõnul saavutati Iraani tuumakõnelustel üksmeel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisministri Sergei Lavrovi kinnitusel saavutati Iraani tuumakõnelustel üksmeel kõigis tähtsates võtmeküsimustes, teatas ööl vastu neljapäeva Venemaa meedia.

«Ma võin piisava kindlusega öelda, et (välis)ministrid jõudsid üldkokkuleppeni kõikides võtmeküsimustes. See pannakse lähitundidel paberile, võib ka olla, et homse päeva jooksul,» vahendas uudisteagentuur TASS Lavrovi sõnu.

Lavrovi sõnul sisaldab võimalik lepe Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kontrolli Iraani tuumarajatiste üle ja samme sanktsioonide tühistamiseks. Lavrovi hinnangul töötavad asjatundjad tingimuste tehnilised üksikasjad välja umbes juuni lõpuks.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif märkis samuti, et on lootust alustava lepingu sõlmimiseks kolmapäeval.

Lääne meedias liikus tuumakõneluste kohta seevastu mitmesugust vastuolulist informatsiooni. Diplomaatilised allikad eitasid üksmeelele jõudmist.

«See ei vasta tõele. Kõigis küsimustes pole kokkuleppele jõutud,» ütles üks tundmatuks jääda soovinud USA diplomaat uudisteagentuurile Reuters.

On teada, et president Barack Obama konsulteeris teisipäeval Iraani tuumaleppe asjus oma julgeolekunõunikega.

«USA president pidas turvatud videokonverentsi oma riiklike julgeolekunõunikega,» kinnitas Ühendriikide riikliku julgeolekunõukogu eestkõneleja Bernadette Meehan.

Prantsusmaa välisministeeriumi kinnitusel on välisminister Laurent Fabius kõnelustelt lahkunud.

«Laurent Fabius naasis Pariisi, et osaleda valitsuse istungil. Ta naaseb Šveitsi kohe, kui see vajalikuks osutub,» edastas Prantsusmaa välisministeerium.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa ja Saksamaa - peavad kõnelusi Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle püsiva leppe sõlmimiseks.

Praeguseni kestev kõnelustevoor Lausanne'is algas eelmisel neljapäeval, tuumaleppe tähtaeg oli 31. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles