Igor Taro Ukraina päevik 31.03

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kaart
Ukraina kaart Foto: www.mil.gov.ua

Lühike vaikuseperiood pühapäeval vahetus ägedate lahingutega Širokino piirkonnas ning mitmete tulevahetustega mujal. Ukraina vabatahtlike pataljonide ümber on tekkinud üksjagu infomüra - väejuhatus tahab ilmselt seda üksuste kompotti ühtlustada, kuid vabatahtlike poolt on tunda soovimatust kellegi alalisse alluvusse minna.

Širokinos on täna terve päeva uhanud nii suurekaliibrilised miinipildujad, kui ka 122-millimeeetrised suurtükid. Venemaa poolt relvastavatud ja juhitavad üksused ei jäta asula täielikku hõivamise üritamist. Meenutan, et ukrainlaste positsioonid on läänepoolses otsas, mujal tegutsevad vene separatistid.

Selle koha ümber on tekkinud ka üksjagu paanikat ja infomüra - nimelt tuli teade, et vabatahtlike pataljon Donbass lahkub Širokinost. Neile anti selline käsk. Mitte ei loovuta positsioone, vaid annab vastutuse üle Azovi pataljonile. Vene allikad on seda teadet interpreteerinud nii, et Donbassi võitlejad põgenesid rindelt. Pigem on nad muidugi rahulolematud, et neid suunati reorgile kuhugi Kiievi alla. Viimastel päevadel on üha rohkem juttu sellest, et vabatahtlike pataljonid peaksid sulanduma ühtsesse Ukraina kaitseväkke. Vene terroristid on isegi kirjutanud hirmutavaid jutte sellest, et kurikuulsast Paremsektorist on plaanis luua midagi Eesti Kaitseliidu sarnast. Igal juhul on hea teada, et Kaitseliitu seal kardetakse. Karta on, et venelased ei jäta Širokinos pressingut.

Mereäärse ala puhul on alati potentsiaalseks probleemiks olnud ka võimalik vastase meredessant. Venemaal on seal mitmeid laevu ja võimekust seoses Krimmi poolsaare okupeerimisega. Sisuliselt pani ju Venemaa Aasovi mere sellega kinni. Ukraina jaoks on Mariupolist läände jääv rannariba olnud üsna kriitilise tähtsusega, väidetavalt on seal kõik vajalikud ettevalmistused tehtud ning mere poolt pole võimalik üllatusrünnakut korraldada.

Tulistamist oli ka Avdiivka suunal Donetski lähistel, samuti varasema Debaltseve platsdarmi serval Luganske ja Troitske juures. Troitske ja Popasna piironnas üritavad Vene üksused luua mõningatel andmetel demineeritud koridore. Iseenesest oleks see loogiline samm, kui plaanis oleks jätkata liikumist mööda Rostovi-Harkovi maanteed loodesse Artemivski poole.

Põhjarindel on viimase kahe päeva jooksul taas olnud reaktiiv-raketisüsteemi kasutamist - seekord Sokolniki kandis Põhja-Donetsi jõe ääres. Üks rünnakukatse oli purustatud silla lähistel Trjohizbenka küla ees, mis on ukrainlaste kontrolli all. Sealtkaudu saab Štšastjat läänest tiivata. Ida poolt Stanica Luganskajas täheldatud tehnika ja üksuste koondumist.

Üldjoontes jääb mulje, et Venemaa eesmärgiks on hoida Ukrainat pinges ja mitte lasta sel asjal kiirelt maha jahtuda või laheneda mingis - kasvõi Minski kokkulepete - formaadis. Proovitakse igalt poolt natuke suruda, mõnes kohas aeg-ajalt rohkem, et kui ukrainlased peaksid järgi andma, siis sealt tullakse kohe edasi. Selles suhtes on see ikka väga tinglik relvarahu, mis seal praegu toimub.

Mis vabatahtlike Ukraina pataljone veel puudutab, et kogu selle arutelu taustal nende rollist tuli Luganski oblasti kuberner välja hiljutiste intsidentide ülevaatega, kus vabatahtlikud on kimbutanud rahumeelseid Ukraina elanikke, purjus peaga vehkinud relvadega ja tulistanud õhku. Võib arvata, et neid intsidente on ka varem olnud, kuid miskipärast tulid need just nüüd kõneks. Võibolla on tehtud järeldused hiljutisest liiklusõnnetusest, kus sõjaväelased sõitsid lahingumasinaga väikese tüdruku tänaval surnuks. Masin kaotas juhitavuse ning seda juhtinud seltskond oli purjus. Siis kirjutasid mitmed sellest, et kohatine purjutamine tagalas on kõigile alati teada olnud, aga sellest pole eriti räägitud. Kus tõsine sõda, seal pole aega juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles