Sisi tervitas USA otsust jätkata Egiptusele relvaabi andmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi Foto: SCANPIX

Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi sõnul aitab USA otsus jätkata relvatarneid Kairole kaasa sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastasele operatsioonile Iraagis ning Süürias.

Egiptuse relvajõududel on suur roll ka Araabia riikide sõjalises operatsioonis Jeemenis, mis on suuresti huthi šiiavõitlejate kätte langenud.

«USA sõjalise toetuse jätkamine ning relvaostulepingud aitavad kaasa ühiste strateegiliste eesmärkide saavutamisele,» ütles Sisi kolmapäeval telefonivestluses USA presidendi Barack Obamaga.

See on eriliselt oluline «jõupingutustes äärmuslaste ja terroristide vastu ning Siinai poolsaare julgeoleku tagamiseks», sõnas Sisi.

Alates islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamisest 2013. aastal, mille tõttu USA katkestas oma relvatarned, on pühasõdalased korraldanud Siinail rünnakuid politsei- ja julgeolekujõudude vastu.

Obama andis käsu mitmesuguse tehnika ja varustuse edastamiseks ning teeb veel mitu muudatust kahe riigi sidemete tihendamiseks. Üle antakse näiteks 12 kaitsetööstusfirma Lockheed Martin toodetud hävitajat F-16 ja 20 Boeingi raketisüsteemi Harpoon.

Washingtoni aastane abi Egiptusele on olnud tavaliselt 1,5 miljardit dollarit, millest 1,3 miljardit on moodustanud sõjaline abi.

Obama on öelnud, et USA toetuse jätkumine Egiptusele sõltub Kairo edusammudest demokraatia juurde naasmisel. presidendi sõnul on Ühendriigid pärast Egiptuse presidendi Mohamed Morsi kukutamist «hoidunud teadlikult poole valimisest», kuid rõhutanud, et «meie toetus sõltub Egiptuse edusammudest demokraatlikul teel».

ÜRO ja inimõigusrühmitused süüdistavad endisest kindralist presidenti Sisit ulatuslikes inimõigusrikkumistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles