Iisrael: Palestiina liitumine ICCga on silmakirjalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iisrael nimetas kolmapäeval silmakirjalikuks Palestiina otsust ühineda juudiriigi ametnike vastu kohtuasjade algatamiseks Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga (ICC).

Palestiina omavalitsusest sai kolmapäeval ICC 123. liige.

«Palestiina otsus ühineda ICC-ga õiguslike toimingute algatamiseks Iisraeli vastu on poliitiline, küüniline ja silmakirjalik,» teatas Iisraeli välisministeerium avalduses.

«Palestiina omavalitsuse juhtkond, mis on seotud sõjakuritegusid sooritava mõrvarliku terroriorganisatsiooniga Hamas...on viimane, mis on võimeline õiguslike abinõudega kohtus ähvardama», seisis avalduses.

Ühepoolsed Palestiina sammud, nagu ICC-ga ühinemine «kujutavad endast kahe osapoole vahel rahvusvahelise kogukonna toetusel Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks saavutatud põhimõtete rikkumist», lisati avalduses.

Palestiina juhtkond loodab, et ICC liikmesus sillutab tee sõjakuritegude kohtuasjadele Iisraeli ametnike vastu seoses nende tegevusega okupeeritud territooriumidel.

Märtsi algul teatas Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) täitevkomitee liige Mohammed Shtayyeh, et Palestiina esitab Iisraeli vastu esimese kaebuse 1. aprillil.

Kriminaalkohus saab mõista õigust isikute üle, keda süüdistatakse genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude toimepanemises alates 2002. aasta 1. juulist, mil jõustus kohtu asutanud Rooma statuut.

ICC-ga hiljem liitunud riigid võivad eraldiseisvalt tunnustada kohtu jurisdiktsiooni nende liitumisele eelnenud perioodi ajal toime pandud kuritegude suhtes.

ICC asutamise Rooma statuudi on ratifitseerinud 123 riiki. Lepingut pole ratifitseerinud teiste seas Venemaa, Hiina, USA ja Iisrael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles