ÜRO: Jeemenis on sõjategevus kahe nädalaga nõudnud 519 inimelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni presidendile Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsed korrakaitsejõud Adenis 2. aprillil.
Jeemeni presidendile Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsed korrakaitsejõud Adenis 2. aprillil. Foto: SCANPIX

Jeemenis on kahe nädala jooksul sõjategevuses surma saanud 519 ja viga ligi 1700 inimest, teatas ÜRO humanitaarabijuht Valerie Amos neljapäeval.

Amos on enda sõnul äärmiselt mures sõjategevuse tõttu lõksu jäänud tsiviilisikute turvalisuse pärast. Ta kutsus relvarühmitusi tegema kõik endast oleneva jeemenlaste kaitsmiseks.

Vägivald Jeemenis on eskaleerunud pärast Saudi Araabia juhitava koalitsiooni õhurünnakute algust šiiamässuliste huthide vastu 26. märtsil.

Abiorganisatsioonid on väljendanud muret tsiviilohvrite arvu suurenemise üle pärast õhurünnakuid põgenikelaagrile ja meiereile, kahes rünnakus sai surma kümneid inimesi.

«Sõjategevuses osalejad peavad tagama, et haiglad, koolid, põgenikelaagrid ning tsiviiltaristu ei sattuks sõjaliste sihtmärkide hulka, ning vältima nende kasutamist sõjalistel eesmärkidel,» ütles Amos.

Tema sõnul on tuhanded inimesed kodudest põgenenud ning mõned on suundunud meritsi Djiboutisse ja Somaaliasse.

Saudi Araabia juhitav koalitsioon on lubanud jätkata õhurünnakuid huthide vastu kuni nende alistumiseni ning seadusliku presidendi Abedrabbo Mansour Hadi valitsuse kontrolli taastamiseni kogu riigi territooriumi üle.

Saudi Araabia ja liitlased püüavad takistada Jeemeni langemist Iraani ja selle toetajate kontrolli alla. Viimastel kuudel on huthid jõudsalt peale tunginud, nende käes on Jeemeni pealinn Sanaa ja nad ähvardavad vallutada ka riigi lõunaosa suurima linna Adeni.

Neljapäeval hõivasid huthidele lojaalsed väed Adenis asuva presidendipalee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles