Keskpartei põhijõud hülgasid Vanhaneni

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: SCANPIX

Soome Keskpartei uus liider Mari Kiviniemi ja ka erakonna piirkondlikud esindused pöörasid selja partei endisele esimehele ja ekspeaministrile Matti Vanhanenile.

Kõik esinduste juhid kinnitavad nagu ühest suust, et Vanhanen peab segadusega ise hakkama saama ja parteil ei ole sellega mingit pistmist, vahendas YLE.

Peaminister Mari Kiviniemi ütles MTV3-le, et juhtunus ei süüdistada Keskpartei praegust juhtkonda ja rõhutas, et tegemist on Vanhaneni kui eraisiku probleemiga.

Peaministri sõnul ei riku uued pöörded valimiste rahastamisega seotud segadustes erakonna valimiskampaaniat. Nimelt ootavad parlamenti 2011. aasta kevadel ees uued valimised. 

Kiviniemi ei soovinud spekuleerida teemal, et kas RAY rahajagamissekeldused olid Vanhaneni lahkumise põhjuseks peaministrikohalt või mitte.

Ka suur osa Keskpartei piirkondlikest juhtidest hoidis Vanhaneni lahkumise põhjuste osas suu kinni.

Õiguskantsler Jaakko Jonkka, kes on asja uurinud ligi aasta, soovib saada teada parlamendi põhiseaduskomisjoni seisukohta küsimuses, kas alustada valimiste rahastamisega seotud sekelduse osas eeluurimist või mitte.

Vastavalt seadustele ei saa õiguskantsler käivitada eeluurimist valitsuse liikme tegevuse üle. Taolise otsuse tegemine kuulub põhiseaduskomisjoni kompetentsi.

Kui uurimine algatatakse, võib ekspeaminister sattuda aru andma riigikohtusse.
Peaminister Kiviniemi tunnistas, et endise valitsusjuhi võimalik astumine kohtu ette pole «tore lugu».

Jonkka arvates rikkus Vanhanen seadust, viibides valitsuse istungitel, kus arutati riiklikult hasartmängumonopolilt (RAY) saadud raha eraldamist Keskparteiga seotud noortefondile (Nuorisosäätiö), vahendas Helsingin Sanomat.

Vanhanen viibis aga peaministrina aastatel 2006-2009 korduvalt istungitel, kus rahade jagamist arutati.

Soome meedia kirjutas juba mullu, et kõnealune fond andis Vanhaneni valimiskampaania heaks 2006. aastal 23 000 eurot.

Põhiseaduskomisjon hakkab Vanhaneni tegevust arutama järgmise nädala teisipäeval.
Komisjoni esimees Kimmo Sasi rääkis Helsingin Sanomatele, et esmalt päritakse aru Vanhanenilt endalt.

Ekspeaminister viibib jalaoperatsioonile järgnenud haiguspuhkusel ja ta lubas esitada oma seisukohad siis, kui põhiseaduskomisjon neid temalt küsib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles