Eurogrupi tüüri ümber tuleb lahing

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dijsselbloem (vasakul) vestleb hispaanlasest rivaali de Guindosega eurogrupi koosolekul detsembris.
Dijsselbloem (vasakul) vestleb hispaanlasest rivaali de Guindosega eurogrupi koosolekul detsembris. Foto: FT

Tänavune teine kvartal ei kujune euroala rahandusministritele pingeliseks üksnes Kreeka kriisi kulmineerumise tõttu: üllataval kombel haaravad eurogrupi peatselt vabaneva rooli järele vähemalt kaks kätepaari.

Grupi praeguse presidendi, hollandlase Jeroen Dijsselbloemi kahe ja poole aastane ametiaeg lõpeb juulis. Tekkinud on euroliidu jaoks erakordne olukord: kõrge koha vastu on avalikult väljendanud huvi nii Dijsselbloem ise kui Hispaania rahandusminister Luis de Guindos.

De Guindose kandidatuuri toetas viimasel Euroopa Liidu tippkohtumisel häälekalt ka Hispaania peaminister Mariano Rajoy, kirjutab Financial Times.

Kui kaks peamist kandidaati teineteise maatasa peaksid tegema, ootab oma võimalust ka käputäis musti hobuseid.

Nendeks on Financial Timesi poolt küsitletud allikate hinnangul Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan, tema Portugali kolleeg Maria Luis Albuquerque ning samuti kaks soomlast – Alexander Stubb ja Olli Rehn.

Kahe viimase puhul sõltub palju peatsetest üldvalimistest Soomes. Kuid ka kõigi eelnimetatute jaoks pole ministritool kodumaal lähiaastatel kaugeltki kindel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles