Gazprom: hagi Leedu vastu on kaotanud tähtsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: SCANPIX

Vene gaasihiiu Gazprom sõnul on hagi, mille nad Leedu vastu esitasid, kaotanud tähtsuse pärast seda, kui ettevõte müüs oma aktsiad Leedu Gaasis (Lietuvos Dujos) ja gaasivõrguoperaatoris Amber Grid 164 miljoni USA dollari eest, mida on rohkem arbitraažijuhtumis küsitust.

Pärast seda, kui Gazprom võttis neljapäeval tagasi oma hagi Leedu vastu seoses Euroopa Liidu kolmanda energiapaketi rakendamisega, lõpetas arbitraažikohus menetluse, mille Vene pool algatas ÜRO rahvusvahelise kaubandusseaduse komisjoni (UNCITRAL) reeglite alusel aastal 2012.

Gazprom väitel rikkus Leedu kahepoolset investeerimislepingut Venemaaga, viies ellu Lietuvos Dujose reorganiseerimise kooskõlas EL-i kolmanda energiapaketiga.

«Leedu on alati öelnud, et Gazpromi väited ja rahulolematus on alusetud ning Gazpromi investeeringud ei ole kahju saanud. Leedu on reforminud oma gaasisektorit seoses strateegilise eesmärgiga luua mitmekesine ja efektiivne ühtne gaasiturg, kus tarbijatel on valikuvõimalus ning monopolid ei saa kuritarvitada oma domineerivat positsiooni,» seisab Leedu majandusministeerium pressiteates.

Leedu gaasisektori reorganiseerimine viidi lõpule oktoobris.

Ministeerium lisas, et hagi tagasivõtmine Haagi kohtust ei mõjuta teist kohtuvaidlust Leedu ja Gazpromi vahel, mis puudutab 1,5 miljardi euro suurust nõuet. Leedu esitas Stockholmi kohtusse hagi Gazpromi vastu seoses liiga kõrge gaasihinnaga aastatel 2004-2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles