Ukraina parlament keelustab lähiajal kommunistliku ideoloogia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistide lipp Lenini kuju kõrval lehvimas
Kommunistide lipp Lenini kuju kõrval lehvimas Foto: SCANPIX

Ukraina parlament keelustab lähiajal kommunistliku ideoloogia, teatas laupäeval 5. Kanalile antud teleusutluses justiitsminister Pavlo Petrenko.

«Üsna varsti, enne 9. maid, võtab parlament vastu seaduste paketi, millega keelustatakse kommunistlik ideoloogia. See on midagi, mida oleks tulnud teha 20 aastat tagasi. Ma olen veendunud, et sel parlamendil on poliitiline tahe ja piisavalt hääli selleks, et lõpuks jäädavalt tõmmata joon alla kommunistlikule pärandile,» ütles Petrenko.

Ukraina justiitsministeeriumil valmis märtsis kommunistlikku ja fašistlikku ideoloogiat keelustava seaduse eelnõu. Petrenko avaldas tollases usutluses veendumust, et see seadus «paneb punkti kõikidele diskussioonidele selle üle, kas Ukrainas peaks olema kommunistlikku ideoloogiat».

Justiitsminister sõnul kompartei keelustamisest üksi ei piisa.

«Kommunistliku Partei kui üksiksubjekti tegevuse keelustamine probleemi ei lahenda, sest mõne aja pärast saab registreerida teise erakonna, teistsuguse nimega, kes aga hakkab täitma neidsamu Venemaa tellimusi, mida praegu täidab Ukraina Kommunistlik Partei,» selgitas minister.

Petrenko kinnitusel võeti seaduse koostamisel eeskuju teistest Ida-Euroopa riikidest, Baltimaadest, Poolast, Tšehhist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles