Kuuba ekspresident Fidel Castro ilmus üle aasta taas avalikkuse ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro ilmus üle aasta taas avalikkuse ette
Fidel Castro ilmus üle aasta taas avalikkuse ette Foto: SCANPIX

Kuuba endine kauaaegne president Fidel Castro ilmus rohkem kui aasta jooksul esimest korda avalikkuse ette, teatas laupäeval riiklik meedia.

Internetikülje Cubadebate ja ajalehe Granma andmetel tervitas Castro pealinna Havannat varem sel nädalal külastanud Venezuela delegatsiooni ja vestles nendega poolteist tundi.

Artikli juures avaldatud fotodel kätleb pikkade hallide juuste ja habemega Castro läbi bussiakna erinevaid inimesi.  Riikliku meedia informatsiooni kohaselt leidis kohtumine aset esmaspäeval, kuid viivitust seoses uudise ja fotode avaldamisega ei selgitata.

Castro saab 13. augustil 89-aastaseks. Viimati nähti teda avalikkuse eest 2014. aasta jaanuaris, kui ta külastas ühe kunstigalerii avamispidu.

Fidel Castro praegune roll riigivalitsemises pole teada, kuid üldiseks arvamuseks on, et vend ja praegune president Raúl Castro peab olulistes küsimustes temaga nõu.

Küsimusi on tekitanud ka endise revolutsionääri tervislik seisund ja lääne meedias on korduvalt oletatud, et ta on suremas.

USA president Barack Obama ja Kuuba liider Raul Castro ilmselt suhtlevad järgmisel nädalal, kui nad osalevad Ameerika riikide tippkohtumisel Panamas, teatas Ühendriikide välisministeeriumi ametnik reedel. Tegemist on kahe liidri esimese kokkusaamisega alates Havanna ja Washingtoni ajaloolisest lähenemisest.

USA ja Kuuba lõpetasid möödunud märtsi lõpul kolmanda kõnelustevooru kahe riigi suhete normaliseerimise üle. Kaks esimest kõnelustevooru peeti jaanuari lõpul Havannas ning veebruari lõpus USA välisministeeriumis. Osapooled loodavad jõuda kokkuleppele saatkondade avamises enne tippkohtumist.

USA kehtestas 1960. aastal pärast kommunistide võimuletulekut Kuubale kaubandusembargo ning riikidel polnud 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini kohtus eelmisel nädalal Havannas Kuuba presidendi Raul Castroga, et kiirendada kõnelusi suhete normaliseerimiseks saareriigi kommunistliku valitsusega, ning ütles, et kokkulepe võidakse saavutada juba aasta lõpuks. Mogherini allkirjastas Havannas kokkuleppe Kuuba põllumajandussektori toetamisest 50 miljoni euroga.

EL külmutas suhted Kuubaga 2003. aastal, reageerides teisitimõtlejate vahistamisele. Suhete taastamise protsess algas 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles