Juba viies USA osariik keelustas Tesla otsemüügi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliendid uudistamas Tesla mudelit S autosalongis Santa Monicas, California osariigis.
Kliendid uudistamas Tesla mudelit S autosalongis Santa Monicas, California osariigis. Foto: Richard Vogel / AP

Lääne-Virginiast sai üleeile viies osariik, kes keelas Tesla Motoris otse kliendile müügi taktika.

«Saime äsja Lääne-Virginas keelu. Oh ei,» teatas ettevõtte tegevjuht Elon Musk eile Twitteris.

Tesla ei kasuta USAs edasimüüjaid, vaid müüb autosid klientidele otse. USAs on aga pea igas osariigis seadused, mis eri sõnastuses keelavad autotehastel oma müügikettide omamise, seda seepärast, et tehaste omanduses automüügisalongid iseiseisvate salongidega ebaausa hinnapoliitikaga ei konkureeriks.

Tesla juhtum on aga erinev, sest ettevõttel iseseisvaid esindajaid ei olegi, kogu müük käibki ainult tehasest. Sellist varianti enamike osariikide seadused otsesõnu ei keela, jättes tõlgendusruumi. Nüüd on aga asjakohast seaduse sõnastust täpsustanud või täpsustamas mitu osariiki, neist viimastena Michigan ja Lääne-Virginia.

Tesla tippjuhtide hinnangul kasutavad automüüjad oma mõju osariikide seadusandlike kogude üle, et sundida elektriautotootjat teistega sarnast müügimudelit kasutama. Ettevõtte ametlikus avalduses osundab Tesla juriidilise poole eest vastutav Jim Chen, et Lääne-Virginia senati eesistuja, kes algatas seadusemuudatuse, on ise mitme automüügifirma omanik.

«Hoolimata sellest, et tema kampaania põhines äri ja vaba turu põhimõtete edendamisel, takistab senati eesistuja algatus konkurentsi ning kaitseb automüüjate monopoli,» teatas Chen ettevõtte avalduses. «Lääne-Virginia elanikud on ära teeninud valikuvabaduse, kellelt ja kuidas nad oma sõiduki ostavad. Naaseme järgmisel aastal selle teema juurde, et võidelda tarbija valiku ja vaba turu eest.»

Texases, Marylandis ja Arizonas, kus Teslal samuti otsemüük keelatud on, opereerib ettevõte nüüd n-ö galeriisid, kus inimesed saavad autodega tutvuda. Autot osta galeriist ei saa, tellimus tuleb esitada Tesla veebilehe kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles