ISi video näitab kultuuriväärtuste hävitamist Iraagis Hatras

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IS kultuuriväätusi hävitamas.
IS kultuuriväätusi hävitamas. Foto: Uncredited/AP

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) avaldas video, milles pühasõdalasi näidatakse suruõhuhaamreid kasutades Iraagis Hatra linnas iidseid kultuuri- ja kunstiväärtusi hävitamas.

ÜRO andis maailma kultuuripärandi nimekirjas olevas linnas aset leidvast hävitustööst teada juba eelmisel kuul.

Värskeim video avaldati 3. aprillil, päev pärast seda, kui IS oli sunnitud valitsus- ja liitlasvägede survel taanduma Tikriti linnast.

«Islamiriik saatis meid hävitama neid iidoleid, kuna neid kummardatakse jumala asemel,» ütles üks kahest kaamera ees rääkinud mehest.

«Mõned uskmatud organisatsioonid on rääkinud, et selliste antiiktaieste hävitamine on sõjakuritegu, seega me hävitame neid,» lisas ta.

Hatra on väga hästi säilinud linn, kus seguneb unikaalselt ida ja lääne arhitektuur. Linn asub kõrbepiirkonnas, umbes 60 km kaugusel pühasõdalaste tähtsast tugipunktist Mosulist.

UNESCO on mõistnud hukka ISi süstemaatilise kampaania Iraagi rikkaliku kultuuripärandi vastu, nimetades toimuvat sõjakuriteoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles