Soome kaalub Hornet-hävitajate asendamisel kõiki variante

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õhujõudude hävituslennuk Hornet.
Soome õhujõudude hävituslennuk Hornet. Foto: SCANPIX

Soomel on Hornet-hävitajatele asendust otsides laual kõik variandid, kaitseminister Carl Haglundi sõnul ei ole Rootsi oma hävitajatega JAS Gripen eriolukorras.

Haglund kommenteeris esmaspäeval Rootsi ajalehes Dagens Industri uudist, mille kohaselt on Gripenitel hea võimalus Hornetite asendajaks saada. Lehe sõnul on Rootsi valitsus andnud Soomele loa saada andmeid Gripeni uue mudeli kohta.

Haglund nimetas erinevate variantidega tutvumist normaalseks ettevalmistusprotsessi osaks.

«Vastavat teavet on vaja ka teistelt võimalikelt tarnijatelt. JAS Gripen ei ole seega mingis eriseisundis muude võimalike tarnijatega võrreldes,» ütles Haglund STT-le.

Soome Hornet F18 lennukid vananevad 2020. aastatel. Parlamendi kaitsekomisjoni esimehe Jussi Niinistö sõnul ei ole uusima, viienda põlvkonna Gripeneid sel ajal saadaval.

«Praeguste andmete kohaselt näib nõnda, et 2020. aastate keskel suudavad vaid USA, Venemaa ja Hiina seeriatoodanguna uue põlvkonna hävitajaid valmistada,» ütles Niinistö STT-le.

«Sel ajal Gripeneid ilmselt valmistatakse, aga parimalgi juhul saavad need olema 4,5. põlvkonna hävitajad. Ja kui õhujõududelt küsida, siis nad kindlasti soovivad saada tõhusaimat ja kaasaegseimat hävitajat,» lisas ta.

Soome ja Rootsi kaitseministrid on rääkinud kaitsekoostöö tihendamisest. Niinistö sõnul võiks sarnane tehnika koostööd lihtsustada ja tõhustada, kuid see pole mingil juhul koostöö eelduseks.

«Soome, Rootsi ja Norra õhujõud harjutavad ka praegu koos pea iga nädal. Norral on USA hävitajad F-16, Rootsl JAS Gripenid ja Soomel Hornetid ning koostöö toimib hästi,» märkis Niinistö.

Tema sõnul ei ole valikuga veel kiiret, mais valmib selles küsimuses esmane analüüs. Valiku tegemisel määravad ka poliitilised tegurid. Niinistö sõnul ei osta lääneriigid praegu põhimõtteliselt Vene hävitajaid.

«Igaüks võib teha omad järeldused, miks see nii on, kuigi Vene hävitajatehnoloogia on iseenesest väga efektiivne,» ütles Niinistö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles