Kanada liustikest võib sajandi lõpuks sulada 70 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada lääneosa liustikest võib sajandi lõpuks sulada 70 protsenti, hoiatasid teadlased täna.

Prognoosi kohaselt sulab aastaks 2100 Alberta ja Briti Columbia liustikest pindalalt 75 protsenti ja mahult 70 protsenti. Kolmest uuritud piirkonnast võib kaduda üle 90 protsendi liustikest.

Liustike kadumine avaldab mõju paljudele majandusharudele, ökosüsteemidele ja vee kvaliteedile.

Uurimisrühma, mis avaldas oma prognoosi ajakirjas Nature Geoscience, juhtis Vancouveri Briti Columbia ülikooli professor Garry Clarke.

«Liustike kadumine on kurb kaotus neile, keda puudutab Kanada mägialade ilu,» ütles Clarke.

Teadlased kasutasid prognoosi koostamisel arvutimudelit, mis kombineerib neli globaalse soojenemise peamist stsenaariumi.

«Mõned liustikud säilivad sisemaal ja Kaljumäestiku piirkonnas, kuid rannikualade liustikud, eriti Briti Columbia loodeoas, kahanevad märgatavalt,» märgitakse uurimuses.

Klimatoloogide sõnul on neil hea üldettekujutus sellest, kuidas liustikud kliima soojenemisele reageerivad, kuid regiooniti on senised prognoosid olnud veaaltid. Uus arvutimudel üritab veamäära vähendada, kasutades 200-meetrise resolutsiooniga kolmemõõtmelist simulatsiooni, mis võtab arvesse ka tegureid, mis liustiku sulamist kiirendavad või aeglustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles