Soomlased on ajutiselt Fazeri Karjala pirukatest ilma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fazeri Karjala pirukate letid jäävad täna Soomes tühjaks.
Fazeri Karjala pirukate letid jäävad täna Soomes tühjaks. Foto: Oliver Morin / AFP

Keemilise lekke tõttu on häiritud Fazeri Lappeenrantas asuva leivatsehhi töö, mis muuhulgas on leivatööstuse ainuke Soomes asuv Karjala pirukate tootmiskoht.

Eile viidi keemilise lekke tõttu kümme leivatööstuse töölist  haiglasse hingamisraskuste tõttu ning Soome politsei ja kemikaaliohutuse amet Tukes uurivad õnnetuse asjaolusid, vahendab Yle Uutiset. Fazeril tuleb mõlemale anda selgitusi, mis põhjustas ammoniaagi lekke, mille tõttu mitu leivatsehhi töötajat tuli haiglasse viia.

Soome kemikaaliohutuse ameti ülesandeks on tavaliselt kontrollida neid tootmisrajatisi, kus on juhtunud tõsiseid õnnetusi. Ylele antud usutluses ei olnud Päivi Rantakoski kindel, kas konkreetne õnnetus kuulub nende töövaldkonda ja kas ameti pädevuses on anda nõusolek tootmise taasavamiseks tsehhis.

«See sõltub sellest, kui suur on ammoniaagi lekke ulatus,» ütles Rantakoski. «Kui kemikaali lekke tase on väike, siis nõusoleku tootmise jätkamiseks annab päästeamet. Kui lekke tase on suur, siis sõltub tootmise avamine kemikaaliohutuse ametist.»

Seniajani kuni Fazeri Lappeenranta tootmine on rivist väljas, on häiritud ka Karjala pirukate tootmine ja soomlaste varustamine. Tsehhi juhi Mika Saloneni sõnul saab küll Lappeenrantas jätkata leiva tootmisega, kuid uurimise lõpuni ei saa ühtegi jahutusseadet kasutada.

Peaasjalikult tähendab see seda, et Lappeenranta tootmistsehh peab praegu ajutiselt peatama Karjala pirukate tootmise. Kuna tegemist on ainukese kohaga, kus ettevõte Soomes Karjala pirukaid toodab, siis vähemalt tänase päeva jooksul Fazeri Karjala pirukad Soome poodidesse ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles