Igor Taro Ukraina päevik 07.04

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõudude paigutus Ida-Ukrainas
Jõudude paigutus Ida-Ukrainas Foto: www.mil.gov.ua

Nädala jooksul on Ida-Ukraina rindejoonel mitmel korral täheldatud Venemaa poolt relvastatud ja juhitud relvaüksuste aktiviseerumist.

Neljal korral on need proovinud korraldada oma jõududega pealetunge Širokino külas Mariupoli lähistel, ülejäänud kaks kriitilist piirkonda on Donetski ümbrus lennujaamaga piirneval alal ning põhjarindel Luganskist läänes.

Mõned märgid viitavad, et Venemaa teeb ettevalmistusi kevad-suviseks kampaaniaks ehk uueks suureks pealetungiks Donetski ja Luganski oblastites. Kui aprilli algul teatasid ukrainlased varustusvoogude kokkukuivamisest, siis üsna pea pärast seda liikus üle kontrollimatu Vene-Ukraina piiri mitu suuremat kolonni tankide, jalaväe lahingumasinate ja veoautodega. Moona veetakse ilmselt põhiliselt raudteed pidi - ešelone on saabunud nii Debaltseve kui Ilovaiski jaamadesse.

Relvastatud kokkupõrked jalaväe vahel on minimaalsed, aga neid juhtub ka aeg-ajalt. Širokinot juba mainisin, aga lisaks on põhjarindel mitmeid kohti, kus nn vabatahtlikud ja separatistid on ukrainlaste positsioone rünnanud.

Luganski-Lõssõtšanski maanteel võeti taaskord ette ukrainalste kontrollpunkti nr 29 ründamine, üks Vene kodanik jäi selle ümbrusesse igavest und nägema. Trjohizbjonka küla silla piirkonnas on tulevahetusi olnud samuti. Stanica Luganskaja lähistel oli mitu päeva tagasi tulekontakte, aga viimastel päevadel on seal vaikus.

Kui vene nn separatistide üksuste paigutust vaadata, siis need peaksid jälgima sedasama kolme kriitilist suunda, mida algul mainisin - Mariupol/Širokino, Donetsk/Avdiivka ja Luganski ümbrus. Ukraina õhuluure tuvastas palju lahingutehnikat Donetski linnakvartalites, mis peaks olema Minski kokkulepete järgi sealt ammu ära viidud.

Vene regulaarvägede kohalolek hetkel Ukraina territooriumil on viidud põhiliselt instruktorite ja väljaõppe/juhtimise tasemele. Eelmiste kuude muster on näidanud, et regulaarüksused astuvad mängu aktiivse ründetegevuse faasis. Kui ala on hõivatud, siis neid vahetavad välja nn kohalikud. Ehk siis Venemaa hoiab reserve praegu põhiliselt Rostovi oblastis piiri lähedal. Vahemaad pole seal suured, nii et vajadusel saavad operatiivselt Ukrainasse liikuda ja tagasi. Nagunii käib suurem osa väljaõppest Rostovi oblastis Venemaal ja ka ebaseaduslike relvarühmituste komplekteerimine on korraldatud Vene territooriumil.

Mida Ukrainas hetkel tehakse ongi Ukraina armee kaitseliini pidev kompimine ja võimalike lünkade tuvastamine, kus lähitulevikus oleks kõige lihtsam läbi murda. Paralleelselt proovivad nad õgvendada rindejoont endale soodsamaks (Širokino, Bahmutka maantee piirkond, Donetski lennuvälja ümbrus). Kohati käib kaitserajatiste loomine - ilmselt neis kohtades, kus on eeldatud Ukraina armee võimalikud vastulöögisuunad.

Millegipärast räägivad Ukraina kõneisikud saabuvatest ülestõusmispühadest. Seal on vist see vana nõukogude komme, et sõda alustatakse ja lõpetatakse pühade puhul. Talvel oodati algul olukorra teravnemist jõulude paiku, aga kokkuvõttes lükkus see paari nädala võrra edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles