Marjakorjajate paarieurone tunnipalk šokeeris soomlasi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Soomes tekitab pahameelt võõrtöölistest marjakorjajatele makstav palk, mis äsja avaldatud raporti põhjal jääb enamasti paari euro kanti tunni eest.

Sel nädalal ilmunud raporti põhjal jätavad soovida nii välismaalt tulnud töölistele makstav palk kui ka nende elamistingimused ja töötundide arv, vahendab Yle.fi.

Eriti halb on Taimaalt pärit inimeste olukord, kes teevad metsamarju korjates kuni 22-tunniseid tööpäevi. Sel suvel töötas Soome metsades kahe tuhande tailase ringis.

Taimaa tööliste ühingu esindaja Junya Yimpraserti sõnul venivad võõrsilt tulnute tööpäevad juulikuisel tipphooajal 18-22 tunni pikkuseks ja suur osa palgast kulub lennukipiletitele.

«Heal juhul katab palk siia sõitmise kulud,» ütles Yimpraserti. «Esimesed 48 päeva töötad sa lihtsalt kulude katmiseks. Tulu teenimiseks jääb sulle vaid 20 päeva, mil pohli enam ei ole. Tavaliselt lähevad töölised koju tuhande euroga, tublimad võib-olla kahe või kolme tuhande euroga.»

Yimpraserti sõnul on esinenud ka juhtumeid, kus Taimaalt tulnud töötajate palk ei kata sõidukulusid ja neil tekivad võlad.

Soome ametiühingute keskliidu advokaat Anu-Tuija Lehto võrdles tailastest marjakorjate olukorda inimkaubanduse ja orjatööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles