Lõksu jäänud Tšiili kaevurid tähistasid iseseisvuspäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader kaevurite saadetud videost iseseisvuspäeval.
Kaader kaevurite saadetud videost iseseisvuspäeval. Foto: SCANPIX

Augustis Tšiilis kaevandusvaringu tagajärjel 700 meetri sügavusele kinni jäänud 33 kaevurit saatsid maapinnale uue video sellest, kuidas nad Tšiili rahvuspüha tähistavad.

Üheksa minuti pikkuse video on üles võtnud boliivlane, kes on ainus välismaalane 33 kaevuri seas, vahendab CNN.

Kaevurid tervitasid presidenti, laulsid rahvushümni ning elasid plaksutades kaasa Mario Sepulveda esitatud Tšiili rahvatantsule.

Taustaks kõlas rahvusmuusika tänu varem kaevuritele saadetud MP3 mängijatele ja kõlaritele.

Üleeile jõudis trellpuur pilootpuurimisega 623 meetri sügavusele ning kaevuritel on nüüd otsekontakt maapinnaga. 30 cm pilootaugu kaudu saavutasid päästjad püsiva phenduse telefoniliini kaudu ning nüüd saab pidada ka videokonverentse tänu fiiberoptilisele kaablile.

Kaevuritele saadeti iseseisvuspäeva puhul rahvustoitu - liha, sibula, oliivide ja rosinatega täidetud empanadasid.

Kuigi videos on mehed rõõmsameelsed, arvavad maapinnal viibivad pereliikmed, et mehed on tegelikult depressioonis ja hullumas. Pereliikmetele üritatakse aga kõike positiivsena näidata.

Pühapäeval külastab kaevandust ka Tšiili president Sebastian Pinera, et vaadata, kuidas päästetööd sujuvad.

Paralleelselt töötavad kolm erinevat trellpuuri. Kuigi pilootpuurimine jõudis 623 m sügavusele, peab sama trellpuur tegema ka teise puurimise, et laiendada auku 70 cm laiuseks, mis lubaks mehed maa alt päästa.

Valitsuse sõnul pääsevad kaevurid oktoobri lõpus või novembri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles