Euroopa pühasõdalastest pooled on pärit Prantsusmaalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahinguolukord Islamiriigi võitlejatega Iraagis.
Lahinguolukord Islamiriigi võitlejatega Iraagis. Foto: SCANPIX

Euroopast Süüriasse ja Iraaki sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ridadesse võitlema suunduvatest pühasõdalastest on peaaegu pooled pärit Prantsusmaalt, teatasid kolmapäeval võimuesindajad.

Senaator Jean-Pierre Sueuri poolt senatile esitatud kokkuvõtte kohaselt on Prantsusmaalt Süüriasse ja Iraaki võitlema läinud 1430 inimest, mis on 47 protsenti kõigist Euroopa pühasõdalastest.

Sueuri kinnitusel jälgivad kohalikud luureteenistused parajasti rohkem kui 3000 inimest, keda kahtlustatakse ühel või teisel moel seotuses Süüria terrorivõrgustikega, mis on 24 protsendiline kasv võrreldes eelmise aasta novembriga.

Islamiriigi ridades on surma saanud 85 Prantsusmaa kodakondsusega isikut, veel kahte hoitakse Süürias kinni.

Kõige suuremaks luureteenistuste mureks on umbes 200 isikut, kes on võidelnud koos pühasõdalastega ja seejärel naasnud Prantsusmaale.

Sueur lisas, et Prantsusmaa vanglates istub praegu 152 islamiäärmuslast.

Võimuesindajad on mures ka kinnipidamisasutustes aset leidva islamiäärmuslaste kihutustöö pärast ja kavatseb sellega võitlemiseks palgata veel 60 moslemivaimulikku. Prantsusmaa vanglasüsteemis töötab juba 182 moslemivaimulikku.

ÜRO kuu alguses avaldatud raportist selgus, et rekordiliselt suur arv välisvõitlejaid - 25 000 - ligi pooltest maailma riikidest on liitunud pühasõdalaste rühmitustega, peamiselt Süürias, Iraagis ja Liibüas. ÜRO ekspertide kogu raportist, mis jõudis neljapäeval AFP kätte, nähtus, et enam kui 25 000 välisvõitlejat rohkem kui 100 riigist osaleb relvakonfliktides üle maailma.

Välisvõitlejate arv on raporti andmetel suurenenud 2014. aasta keskpaigast 2015. aasta märtsini 71 protsenti.

Suur arv välisvõitlejaid on pärit Tuneesiast, Marokost, Prantsusmaalt ja Venemaalt, ent raportis märgiti ära ka Maldiividelt, Soomest, Trinidad ja Tobagolt ja mõnedest Sahara-taguse Aafrika riikidest pärit pühasõdalased.

Süüria ja Iraak on muutunud pühasõdalaste jaoks tõeliseks koolituskeskuseks sarnaselt Afganistanile 1990. aastatel, seisis raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles