Paet: Venemaa agressiivsus sunnib Euroopat ja Ameerikat koostööle

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa Gruusia-vastase agressiooni taustal on Euroopa ja Ameerika koostöö olulisemaks muutunud, arutatakse koostöö tihendamise üle alates ühisest viisaruumist kuni rahvusvaheliste konfliktide lahendamiseni.


Urmas Paet osales 5. septembril Prantsusmaal Avignonis toimuval Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikul Gymnichi kohtumisel, kus arutati Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide suhete tulevikku.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on ELi ja USA tihe ning tõhus koostöö Euroopa ja ülemaailmse julgeoleku nurgakivi.

«Venemaa Gruusia-vastase agressiooni taustal on selge, et Euroopa ja USA koostöö olulisus on veelgi suurenenud,» märkis välisminister Paet.

Ta lisas, et ühiselt tuleb leida tõhus viis, kuidas mõjutada Venemaad vastutustundlikule käitumisele. «Samuti peab tegema USAga tihedalt koostööd Euroopa idaosa riikide toetamisel,» ütles Eesti välisminister.

Ühine viisaruum

Välisminister Urmas Paeti sõnul võiks viisavabaduse rakendumise järel USA ja ELi riikide vahel olla eesmärgiks selline Schengeni viisaruum, kuhu kuulub ka USA.

Julgeolek

Transatlantiliste suhete raames räägiti ka koostöövõimalustest Lähis-Idas. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistani politseijõudude ülesehitamiseks vaja Euroopa Liidu politseimissioonil (EUPOL) ja USA vastava valdkonna inimestel koostööd teha.

«Et Afganistani ja Pakistani piirialade stabiilsus ning sellest lähtuv julgeolekuolukord on omavahel tihedalt seotud, siis peab mõlema riigi ning ka Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide tegevus olema ühtne,» lisas Paet.

ELi ühise välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Javier Solana tutvustas välisministritele ideid ELi julgeolekustrateegia täiendamiseks. Euroopa julgeolekustrateegiast rääkides nõustusid välisministrid, et Gruusia sündmuste valguses peab EL oma hinnangud muutunud oludega kooskõlla viima.

«Strateegia peab andma vastuseid, kuidas Gruusias juhtunu taolisi võimalikke konflikte ära hoida,» sõnas Urmas Paet.

Välisminister lisas, et strateegia täiendamisel tuleb varasemast rohkem tähelepanu pöörata mitmetele olulistele seikadele: ELi naabruses asuvatele lahendamata regionaalsetele konfliktidele, energia- ning küberjulgeolekuga seonduvale, Euroopa ja USA koostöö tõhustamisele, aga samuti ka ELi ja NATO koostöö edendamisele julgeolekuküsimuste lahendamisel.

Euroopa Liidu välisministrite mitteametlik kohtumine jätkub laupäeval ning arutuse alla tulevad arengud Gruusias ning ELi ja Venemaa vahelised suhted. Kõneldakse ka olukorrast Valgevenes ja Ukrainas ning Lähis-Ida rahuprotsessist.

Gymnich on Euroopa Liidu välisministrite kahepäevane mitteametlik kohtumine, mis on oma nime saanud Bonni lähedal asuva Gymnichi lossi järgi, kus toimus esimene sarnane kokkusaamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles