Lennundusekspert: Germanwingsi lennukit ei pruukinud alla kukutada Lubitz, vaid kräkker

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paik Prantsuse Alpides, kus Germanwingsi lennuk alla kukkus
Paik Prantsuse Alpides, kus Germanwingsi lennuk alla kukkus Foto: SCANPIX

USA lennunduseksperdi arvates ei pruugi lennufirma Germanwings piloot Andreas Lubitz olla see, kes 24. märtsil Prantsuse Alpides lennuõnnetuse põhjustas ning lisaks endale veel 149 inimeselt elu võttis.

Indigo Aerospace president Matt Andersson kirjutas väljaandele Financial Times kirja, milles teatas, et lennukatastroofi võis põhjustada kräkker, kes vahetult enne õnnetust Airbus A320 süsteemidesse häkkis.

Prantsuse ja Saksamaa uurijate sõnul näitas musta kasti salvestis, et lennuk kukutati alla meelega.

Meedias levivate teadete kohaselt läks lennuki kapten Patrick Sondheimer tualetti, kuid hiljem ei pääsenud enam kokpitti tagasi.

 Anderssoni sõnul ei saa musta kasti salvestisest teha vaid ühte järeldust.

«Airbus A320 õnnetusel võib olla mitu põhjust, kaasa arvatud lennuki navigatsioonisüsteemidesse häkkimine või siis elektromagnetlainete tekitatud tehnilised probleemid. Sellepärast on militaarlennukitel vastavad kaitsesüsteemid, tsiviillennukitel neid ei ole,» tõdes ekspert.

Ta lisas, et Germanwingsi lennuõnnetust peaksid uurima ka rahvusvahelised sõltumatud eksperdid.

Senised paljastused on rõhunud Lubitzi ebastabiilsusele ning depressioonile, kuid USA lennunduseksperdi arvates ei pruukinud need asjaolud Alpide õnnetuses mitte mingit rolli mängida.

Germanwingsi lennuk oli teel Hispaaniast Barcelonast Saksamaale Düsseldorfi, kui Prantsusmaa kohal ootamatult vastu mäekülge sõitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles