Leht: Põhjamaad jõudsid kokkuleppele kaitsekoostöö tihendamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävituslennukid F-16
USA hävituslennukid F-16 Foto: Tairo Lutter

Põhjamaad on Venemaa agressiivse tegevuse tõttu kokku leppinud kaitsekoostöö tihendamises, koostööd süvendatakse ka Baltimaadega, kirjutas ajaleht Aftenposten.

Soome, Rootsi, Norra ja Taani kaitseminister ning Islandi välisminister allkirjastasid kokkuleppe, mis avaldatakse lähipäevadel Põhjamaade peamistes ajalehtedes.

Kokkulepe hõlmab muu hulgas sõjaväeõppusi, valmistumist küberrünnakuteks ja luureandmete vahetamist, teatasid ministrid Aftenpostenis avaldatud artiklis.

Kaitseanalüütik Janne Haaland Matláry ütles lehele, et NATO-sse mittekuuluvatele Soomele ja Rootsile näib koostöö olevat ettevalmistus alliansi liikmesuseks. Tema sõnul ei saa Soome ja Rootsi NATO-le ilma liikmesuseta rohkem läheneda.

«Soome ja Rootsi on otsustanud korraldada ühisõppuseid NATO standardite järgi, mis on samm alliansi suunas. Praegu ei ole aga nende riikide liikmesuseks poliitilist alust. Üldine õhkkond ei ole piisavalt hirmutav ja liikmesus nõuaks rahvahääletust,» ütles Haaland Matláry.

Tema hinnangul on selge, et Venemaa tõlgendab koostöö tihendamist agressiooniga tema suunal ning ilmselt järgnevad negatiivsed reaktsioonid.

Ministrite sõnul on Venemaa näidanud, et see on valmis kasutama sõjalist jõudu poliitiliste eesmärkide saavutamiseks, kuigi sellega kaasneks rahvusvahelise õiguse rikkumine. Ministrite hinnangul on Põhjamaade naaberpiirkondade julgeolek viimase aasta jooksul halvenenud Ukraina sündmuste tõttu.

«Venemaa tegevus on suurim julgeolekuväljakutse Euroopale. Me peame valmis olema võimalikeks kriisideks,» kirjutasid ministrid.

Viisik peab Venemaa käitumist mitmel viisil murettekitavaks. Ministrid märkisid, et Venemaa on tegutsenud väljakutsuvalt ka Põhjamaade piiride lähedal ning on aset leidnud mitmeid piiririkkumisi Balti riikide suhtes.

«Venemaa üritab propagandaga külvata erimeelsusi eri riikide ja organisatsioonide nagu NATO ja Euroopa Liit vahele,» tõdesid ministrid artiklis.

Põhjamaad kavatsevad arendada mere- ja õhuruumi valvet. Infot jagatakse aktiivselt, mis võimaldab olla võimalikeks ohtudeks aegsasti valmis. Esimene konkreetne näide koostööst on ilmselt mai lõpus Rootsis ja Norras peetavad õppused Arctic Challenge, millest võtab osa ka USA oma hävituslennukitega F-16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles