Roskosmos: kuni 2025. aastani mehitatud missiooni Kuule ei saadeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmonaut Aleksandr Skvortsov.
Vene kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Foto: SCANPIX

Venemaa 2016.-25. aasta kosmoseprogrammi kavas ei nähta ette mehitatud missiooni Kuule, ütles Vene kosmoseagentuuri Roskosmose juht Igor Komarov.

«Kuni 2025. aastani mehitatud Kuu-missiooni aset ei leia. Venemaa keskendub Kuu-uuringutes kaugjuhitavatele sõidukitele taevakeha orbiidil ja pinnal,» lausus Komarov päevalehes Rossiiskaja Gazetas täna ilmunud usutluses.

«Luna 25 ekspeditsiooni valmistatakse ette osana rahvusvahelisest projektist Luna Globe. Lisaks osaleme programmides, mis üritavad kaugjuhitavate sõidukitega uurida Marsi. Näiteks osaleme Euroopa Kosmoseagentuuri missioonil ExoMars,» lisas ta.

Satelliit ExoMars. Foto: Scanpix 
Satelliit ExoMars. Foto: Scanpix Foto: BEBERT BRUNO/SIPA/BEBERT BRUNO/SIPA

Oleg Ostapenko rääkis möödunud sügisel, et Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos kavatseb alustada 2020. aastate lõpul ja 2030. alguses Kuu täiemahulist uurimist.

«Plaanime järgmise kümnendi lõpuks jõuda lõpule üliraske kanderaketi katsetustega ja alustada Kuu täiemahulist uurimist. Selleks ajaks oleme mehitama kosmoselaevadega uuritud Kuu pinnase kohta analüüsid läbi viinud ning tuvastanud Kuul maandumiseks ja baaside rajamiseks oodatavad asukohad,» ütles Ostapenko astronautide treeningkeskuses peetud kohtumisel.

Roskosmosi juhi sõnul on Kuu uurimine juba alanud. «Dokumendi «Venemaa kosmoseuuringute poliitika aastani 2030» põhimõtteid ellu rakendades oleme alustanud uue mehitatud kosmoselaeva arendamist, mis on esimene osa tulevasest mehitatud süsteemist, kuhu kuuluvad ka rasked ja ülirasked kanderaketid,» sõnas ta.

Foto: SCANPIX

Kanderaketid ja kosmoselaev arendatakse välja transportima kaupa ja inimesi Kuule.

Suur osa Kuu uuringutest kavatsetakse läbi viia aastatel 2016-2025 kehtiva föderaalse kosmoseprogrammi raames, agentuur kaalub kosmoseuuringute väljavaateid ka 2050. aastani ja sellest edasi, rääkis Ostapenko, kes kinnitas toona, et plaanid on teostatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles