Rootsi paremäärmuslaste liider: tegime poliitilist ajalugu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: SCANPIX

Rootsi üldvalimiste tulemusena esimest korda parlamenti pääsenud Rootsi Demokraatliku Partei (SD) liidri Jimmie Åkessoni kinnitusel tegi tema erakond poliitilist ajalugu.

«Me ei tekita probleeme. Me võtame vastutuse. See on mu lubadus Rootsi rahvale,» lubas Åkesson, kelle partei kogus esialgsetel andmetel 5,7 protsenti valijate häältest, mis annab 349-kohalises parlamendis neile 20 kohta, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Olen sõnatu ja mul on raske mõtteid koguda. Täna (eile - toim) kirjutasime poliitilist ajalugu,» ütles 31-aastane Åkesson, kes on paremäärmuslikuks peetavat erakonda juhtinud juba 2005. aastast.

Åkessoni sõnul olid valimised rasked, kuna paremtsentristlik koalitsioon ja vasakpoolsetest erakondadest koosnev opositsioon jättis nende erakonna avalikelt aruteludelt kõrvale.

«Meid jäeti tsensuuri ja keskaegse boikoti eest kaitseta, nad välistasid meid. Meil keelati avaldada paljudes lehtedes oma reklaami, meid koheldi kõikvõimalikel viisidel nii, nagu me poleks poliitiline erakond,» ütles Åkesson oma toetajatele.

Politoloogide hinnangul kujuneb SDst parlamendis kaalukeel, kuna valitsuskoalitsioon võitis küll valimised, kuid kaotas rahvaesinduses enamuse. Valimistulemus annab SD-le parlamendis 20 kohta, kuid nii paremkoalitsioon kui ka vasakpoolne blokk on välistanud erakonnaga koostöö.
 

Tagasi üles