Zakajev lahkub Poolast üheks päevaks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Bakijev pärast vabadusse pääsemist Varssavis 17. septembril.
Ahmed Bakijev pärast vabadusse pääsemist Varssavis 17. septembril. Foto: SCANPIX

Tšetšeeni iseseisvuslane Ahmed Zakajev lahkus täna Varssavist Londonisse, et järgmisel päeval Poola tagasi minna.

Poola politsei pidas mehe kinni 17. septembril, kuna Vene võimud olid kuulutanud Zakajevi varem rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Kohtunik otsustas sama päeva õhtul, et Zakajev tuleb vabaks lasta.

Aastast 2003 Londonis elava tšetšeeni naasmisplaanist rääkis Poola Raadiole üks tema lähikondsetest, Adam Borowski.

Zakajev peab nimelt uuendama oma Poola viisat ja kavatseb ühtlasi viia läbi mitmeid kohtumisi, mis seoses kinnipidamisega ära jäid.

Poola prokuratuur peab täna päeva esimese poole jooksul otsustama, kas esitada apellatsioon Varssavi ringkonnakohtu otsuse vastu või mitte. Ringkonnakohus lükkas reedel tagasi prokuratuuri palve pidada Zakajevit kinni maksimaalselt 40 päevaks. Kohus põhjendas oma seisukohta sellega, et Suurbritannias on mehel poliitpõgeniku staatus.

Zakajev sõitis eelmisel reedel Poola, et võtta osa ülemaailmsest tšetšeenide kongressist.
Venemaa kavatseb esitada Poola võimudele palve anda Zakajev kui Vene kodanik välja. Raadiojaama väitel on Varssavi seni toetanud tšetšeeni separatiste ja Zakajevi andmine Moskva kätte pole eriti tõenäoline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles