Soome välisministri sõnul pole Venemaa suhtumises midagi üllatavat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja.
Soome välisminister Erkki Tuomioja. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles pühapäeval, et Venemaa suhtumises Soome ja Rootsi NATO-le lähenemise osas midagi uut ega üllatavalt.

Välisministri sõnul on Venemaa negatiivne suhtumine kõigile ammu teada.

Venemaa välisministeerium teatas päeval, et Soome ja Rootsi lähenemine NATO-le valmistab Moskvale «erilist muret». Vene välisametkond avaldas teate seoses Norra ajalehes Aftenposten reedel ilmunud artikliga.

Artiklis käsitleti Soome, Rootsi, Norra ja Taani kaitseministri ning Islandi välisministri kirjutist, mille kohaselt on Põhjamaad Venemaa agressiivse tegevuse tõttu leppinud kokku kaitsekoostöö tihendamises ning koostöö süvendamises ka Baltimaadega.

Tuomioja ütles pühapäeval uudisteagentuurile STT, et kaitseministrite artikkel oli veidi eksitav, sest Soome pole endale loomas mingeid uusi vaenlaste kuvandeid.

Põhjamaade kaitseministrid teatasid Aftenpostenis avaldatud artiklis, et kokkulepe hõlmab muu hulgas sõjaväeõppusi, valmistumist küberrünnakuteks ja luureandmete vahetamist.

Ministrite sõnul on Venemaa näidanud, et see on valmis kasutama sõjalist jõudu poliitiliste eesmärkide saavutamiseks, kuigi sellega kaasneks rahvusvahelise õiguse rikkumine. Ministrite hinnangul on Põhjamaade naaberpiirkondade julgeolek viimase aasta jooksul halvenenud Ukraina sündmuste tõttu.

Veel reedel arvas Tuomioja, et Venemaal pole põhjust artiklile reageerida.

Kaitseminister Carl Haglund ei rääkinud kirjutisest eelnevalt Soome muule välispoliitilisele juhtkonnale.

«On kahju, kui sõnavõttudel on taolised tagajärjed. Valimistele minnes esitavad erakondade juhid loomulikult igasuguseid arvamusi, kuid neid ei tohiks segi ajada Soome sihtidega,» lisas Tuomioja.

Haglund teatas artikli ilmumise järel, et selles oli tegemist juba ammu kokkulepitud ja üldteada oleva informatsiooniga, mistõttu ta ei näinud vajadust kedagi teavitada. Artikkel käsitles peamiselt kaitsekoostööd puudutavat lepet, mis allkirjastati ja mida käsitleti meedias juba märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles