Narkolepsiakahtluste arv Soomes muudkui suureneb

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medõde süstla ja Pandemrix-vaktsiiniga.
Medõde süstla ja Pandemrix-vaktsiiniga. Foto: SCANPIX

Soome tervishoiuameti (THL) spetsialisti Hanna Nohyneki sõnul on seagripivaktsiini ja narkolepsia omavaheliste seoste uurimine veel pooleli.

Viimaste andmete järgi on Soomes tehtud kindlaks 29 juhtumit, kus vaktsineerimise ja kontrollimatu lühiajalise unevajaduse vahel on ajaline seos, vahendas lta-Sanomat. Põhiosa haigestunutest on alaealised.

«Selgitustöö on pooleli. Püüame käivitada elanikkonnapõhised uuringud,» rääkis ta.

Nohyneki sõnul on eesmärgiks selgitada välja kõik Pandemrix-vaktsiini saanud ja samas ka vaktsineerimata inimesed ning teha kindlaks, kui palju on mõlemas rühmas narkolepsiat põdevaid inimesi.

Soome tervishoiuamet (THL) teatas augusti lõpus, et soovitab katkestada seagripivaktsiini Pandemrix kasutamise seni, kuni narkolepsia juhtumid välja selgitatakse.

Tervishoiuameti hinnangul pole praegu teravat vajadust lasta end uue gripi H1N1 vastu vaktsineerida, kuna mingit epideemiat pole. Lisaks sellele on suur osa inimestest haiguse põdemise või kaitsesüstimise tõttu seagripi eest kaitstud.

Rootsi ravimiameti esialgse uurimise järgi on narkolepsia juhtumid sagenenud nii Pandemrix-vaktsiini saanud inimeste kui mittevaktsineeritute seas. Seega narkolepsiasse haigestumise ja vaktsineerimise vahel otsest seost ei leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles