Varoufakis nutab taga Euroopa Ühendriike

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis Foto: AP/Scanpix

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis andis läinud nädalal omapoolse hinnangu vigadele eurotsooni ülesehituses.

«Pole mingit kahtlust, et kui meil oleks föderaalvabariik, kui meil oleksid Euroopa Ühendriigid, ei peaks me täna siin arutama Kreeka kriisi, euroala kriisi, pangandusliitu või midagi sellesarnast,» ütles Varoufakis Pariisis Uue Majandusmõtlemise Instituudi (Institute for New Economic Thinking) korraldatud konverentsil.

«Kahjuks aga disainisime eurotsooni selliseks, et see lausa karjus kriisi järele,» vahendab New York Times Varoufakise seisukohta.

Selsamal konverentsil üritas Iiri keskpanga president Patric Honohan rõhutada, et tema kodumaa majanduse taastumise valguses pärast abipaketti on «klaas pooltäis». «Mulle see metafoor ei meeldi,» ütles Varoufakis. «Mis meid [kreeklasi] puudutab, siis on klaas katki.»

Varoufakis viitas ka tasakaalu puudumisele valuutaliidus, kus riigid on juba ekspordi olemuselt täiesti erinevas olukorras – Saksamaal tehakse masinaid, Kreekas aga kasvatatakse oliive.

Kreeka autod «ei suuda kunagi Mercedes-Benzile ega Toyotale konkurentsi pakkuda – sel lihtsal põhjusel, et me ei tooda autosid,» selgitas Varoufakis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles