Suri Dalai laama vabadusvõitlejast vend

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina majandusliku võimu kiire kasv külvab läänemaailmas üha rohkem ärevust.
Hiina majandusliku võimu kiire kasv külvab läänemaailmas üha rohkem ärevust. Foto: AFP / Scanpix

Dalai laama vend Taktser Rinpoche suri reedel 86 aasta vanuselt oma kodus USAs.


Taktser Rinpoche surm tähendab praegu rohkemat kui lihtsalt ühe väljapaistva Tiibeti vabadusvõitleja lahkumist, sest see õhutab muret Dalai laama tervise pärast ning vähendab kokkuleppeliste lahenduste tõenäosust Tiibetit okupeeriva kommunistliku Hiina ja pagulaste vahel, kirjutab Reuters.

Juba mitmeid aastaid haige olnud Taktser Rinpoche, kelle vanemate antud nimi oli Thupten Jigme Norbu, suri oma kodus Indianas reedel.

Ta lahkus Tiibetist pärast Hiina okupatsiooni algust, töötas CIA tõlgina Saipanis ning aitas treenida esimesi vastupanuvõitlejaid, kes langevarjuritena Tiibetisse läksid.

«Taktser Rinpoche oli sügavalt usaldamatu Hiina kommunistliku partei kavatsuste suhtes Tiibetis,» kirjutatakse rahvusvahelise Tiibetit toetava organisatsiooni järelhüüdes.

Ta seisis täieliku iseseisvuse nõude eest vastandudes «keskmisele teele», mis lepiks ka Tiibeti autonoomiaga.

Taktser Rinpoche oli Dalai laama esindaja USAs ning ka Jaapanis. Elu jooksul kirjutas ta mitmeid akadeemilisi teoseid Tiibetist. Temalt on ilmunud autobiograafia.

Ta asutas 1979. aastal Indiana ülikoolis Tiibeti kultuuri keskuse.

Taktser Rinpoche invaliidistus 2002. aastal peale korduvaid insulte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles