Hadi: Jeemeni konflikt on tingitud Iraani võimuihast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni president Abedrabbuh Mansour Hadi
Jeemeni president Abedrabbuh Mansour Hadi Foto: SCANPIX

Jeemeni vägivald on tingitud Iraani võimuihast, ütles esmaspäeval eksiilis viibiv Jeemeni president Abedrabbo Mansour Hadi, kutsudes šiiamässulisi läbirääkimistele.

«Minu riik, Jeemen on radikaalsete huthi võitlejate piiramisrõngas, kelle hävitustööd toetab poliitiliselt ja sõjaliselt Iraani režiim, mille kinnisideeks on regionaalne domineerimine,» kirjutas Hadi USA päevalehes New York Times ilmunud artiklis.

«Pole vähimatki kahtlust, et Jeemeni kaos on tingitud Iraani võimuihast ja ambitsioonist kontrollida kogu regiooni,» sõnas Saudi Araabias eksiilis viibiv Hadi.

Jeemenis puhkes märtsis relvakonflikt, milles on vastamisi riigi praegust presidenti Hadit toetavad jõud ning šiiamässulised huthid ja neid toetavad ekspresidendile Ali Abdullah Saleh´le lojaalsed väed. Saudi Araabia alustas õhurünnakuid huthide vastu 26. märtsil. Ar-Riyadi juhitavasse koalitsiooni kuulub 10 riiki.

Hadi kutsus rahvusvahelise toetuse jätkumisele, mis kindlustaks sõjalise jõu paigutamise lahinguväljale. «Kaks nädalat tagasi oli Jeemen kuristiku äärel. Araabia riikide ja rahvusvahelise kogukonna pretsedenditu toetus on meid sellelt päästnud.»

«Sõnum on selge. Iraan ei saa jätkata laienemist teiste regiooni riikide terviklikkuse ja julgeoleku arvelt,» kirjutas president.

Hadi rõhutas, et palus koalitsioonilt abi, ja hoiatas, et kui huthid ei pane relvi maha ja ei ühine poliitilise dialoogiga, jätkab ta üleskutseid koalitsioonile nendevastase sõjalise kampaania jätkamiseks.

Samuti süüdistas ta endiset presidenti Saleh'd üleminekukava hülgamises. «Ta peab võtma vastutuse anarhia eest Jeemenis ja kutsuma mõttetut verevalamist lõpetama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles