Ukraina kriisinõupidamine otsustas, et sõjapiirkonnast tuleb tankid ära viia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius (vasakul), Ukraina välisminister Pavlo Klimkin, Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Prantsuse välisminister Laurent Fabius (vasakul), Ukraina välisminister Pavlo Klimkin, Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Ukraina välisministrid leppisid  Valgevenes Minskis nõupidamisel kokku, et jätkavad pingutusi Ukraina kriisi lahendamiseks ning raskerelvastus tuleb Ida-Ukraina sõjategevuse piirkonnast minema viia.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier sõnas meediale, et plaanis on laiendad Ida-Ukrainast ära viidavate relvade nimekirja, kuhu peaksid kuuluma ka soomusmasinad, edastab Reuters.

Steinmeieri sõnul suudeti Kiievi ja Moskva vahelised erimeelsused esile tuua, kuid kriisi lahendamise eesmärgil tuleb veel palju tööd teha.

Nimetatud riikide kohtumise eesmärgiks oli leida viise, kuidas Ida-Ukrainas saaks kehtestada püsiv relvarahu.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad on teatanud mitmel korral relvarahu rikkumistest Ida-Ukraina sõjategevuse aladel.

Steinmeier siiski kinnitas, et viimasel kahel kuul on piirkonnas varasemaga võrreldes märgatavalt rahulikum olnud ning tsiviilelanike elu kergendamiseks on võimalik samme astuda.

Eilsel kohtumisel süüdistasid  Ukraina ja Venemaa teineteist relvarahulepinguga keelatud raskerelvastuse kasutamises. Ukraina sõnul hukkus viimase ööpäevaga üks ja haavata sai kuus nende sõdurit.

Ida-Ukraina venemeelsete mässuliste teatel aga ründasid Ukraina armeeüksused neid tankidega ning neli tsiviilisikut sai kannatada.

Kriisinõupidamise lõpul avaldasid nelja riigi välisministrid muret möödunud nädalalõpul puhkenud uue lahingutegevuse pärast. Kokkuvõtvas sõnavõtus nõuti OSCE vaatlejatele vaba liikumist Ida-Ukraina kriisipiirkonnas.

Ukraina idaaladel on praegu umbes 400 OSCE vaatlejat, kelle raportite kohaselt on mõlemad sõdivad osapooled nende missioone takistanud.

OSCE parlamentaarse assamblee president Ilkka Kanerva sõnas möödunud nädalal, et Ida-Ukrainas võib vaja minna rahvusvahelist rahuturvamise operatsiooni. Ka Ukraina võimud esitasid sellekohase palve OSCEle, kuid Venemaa on olnud selle vastu.

Saksamaa väljaanne Frankfurter Allgemeine Zeitung avaldas teate NATO raporti kohta, mille kohaselt Venemaa olevat tarninud lisarelvi Ida-Ukraina separatistidele ning viinud Vene-Ukraina piirile veel väeüksusi.

Humanitaarorganisatsioonide andmetel on Ida-Ukraina lahingutes elu kaotanud rohkem kui 6000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles