Amnesty International: Boko Haram on röövinud aastaga 2000 naist ja tüdrukut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami liikmed, kelle keskel on selle grupeeringu juht Abubakar Shekau
Boko Harami liikmed, kelle keskel on selle grupeeringu juht Abubakar Shekau Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International värske raporti kohaselt on Aafrikas tegutsev islamistlik äärmusrühmitus Boko Haram röövinud viimase aasta jooksul vähemalt 2000 naist ja tüdrukut.

Raportist ilmneb, et neid naisi ja tüdrukuid on vägistatud, tapetud ning sunnitud hakkama džihadistideks, edastab Reuters.

Laia meediakajastust sai Boko Harami umbes aasta tagune juhtum, milles võitlejad röövisid Nigeerias Chibokis 276 koolitüdrukut. Amnesty International andmetel on röövitud naiste arv märgatavalt suurem.

Raporti jaoks intervjueeriti naisi, kes pääsesid džihadistide käest eluga või olid nende poolt korda saadetud julmuste tunnistajad. Intervjuudest paljastus, et võitlejad vägistavad röövituid ning õpetavad neile sunniviisiliselt relvade kasutamist. Naised ja tüdrukud, kes ei allu Boko Harami vägivallale ja sunnile, lastakse maha.

Inimõigusorganisatsiooni teatel kasutab Boko Haram seksuaalvägivalda kui mõjutamisvahendit. Sama taktikat kasutab laialdaselt ka Iraagis ja Süürias kanda kinnitanud niinimetatud Islamiriik.

Nigeeria pealinnas Abujas toimub täna koolitüdrukute röövimise aastapäeva protestimarss. Nigeeria uus president Muhammadu Buhari kinnitas, et teeb kõik, mis tema võimuses, et röövitud tüdrukud vabastada ja koju tagasi tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles