Ukraina kõnelustel otsustati ka tankid kontaktjoonelt eemale viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Ukraina välisminister leppisid ööl vastu teisipäeva Berliinis lõppenud läbirääkimistel kokku jätkata jõupingutusi selle nimel, et raskerelvad Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas kontaktjoonelt minema viidaks.

Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieri sõnul lepiti kohtumisel muu hulgas kokku äraviidavate relvade nimistu laiendamises ning nüüd kuuluvad sinna ka tankid.

«Kutsume kontaktjoonelt ära viima alla 100 mm suuruse kaliibriga miinipildujaid ja raskerelvi ning kõik tüüpi tanke. Kutsume kolmepoolset kontaktgruppi koostöös OSCE vaatlusmissiooniga ja ühise kontrolli- ja koordinatsioonikeskusega asjassepuutuvas ajakavas kokku leppima,» seisab kohtumise lõppedes tehtud nelja välisministri avalduses.

«Kutsume jõuliselt kõiki osapooli olema täielikult koostööaltid seoses kontrolliprotsessiga,» nähtus dokumendist.

Osapooled kutsusid Ukraina konfliktipooli viima võimalikult kiiresti lõpule kolmepoolse kontaktgrupi raames loodavate töörühmade tegevuskontseptsiooni.

«Me jõudsime kokkuleppele, et neli töörühma - julgeolek, poliitiline protsess, humanitaarküsimused, majandus ja taastamistööd - tuleb käivitada nii kiiresti kui võimalik.»

Läbirääkimisi iseloomustati kui ülimalt pingelisi.

«Ukraina kriisi osas ei ole midagi lihtsat, see polnud üllatus. Taas kord ilmnesid erimeelsused Kiievi ja Moskva vahel,» ütles Steinmeier.

Läbirääkimiste eesmärgiks oli arutada, kuidas relvarahu pidama saada. Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad on korduvalt teatanud vaherahurikkumistest piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles