Kreeka valmistub maksekatkestuseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas. Foto: Louisa Goulimaki / AFP

Lähedalseisvate allikate andmetel valmistab Kreeka ette laenumaksete katkestuse väljakuulutamist puhuks, kui rahvusvaheliste kreeditoridega aprilli lõpuks kokkuleppele ei jõuta.

Valitsus, millel on lõppemas raha avaliku sektori palkade ja riiklike pensionite väljamaksmiseks, on otsustanud hoida kinni 2,5 miljardit Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) mais ja juunis väljamaksmisele kuuluvat eurot, ütlesid allikad Financial Timesile.

«Me oleme jõudnud tee lõppu... Kui eurooplased abiraha kätte ei anna, siis [maksekatkestusele] alternatiivi ei ole,» ütles üks valitsusametnik.

Kreeka maksekatkestus kujutaks endast pretsedenditut šokki Euroopa 16-aastasele rahaliidule vaid viis aastat pärast seda, kui Kreeka esimese «paketiriigina» ELi ja IMFi käest kokku 245 miljardit eurot abiraha sai.

Ateena maksekatkestuseks on hakanud valmistuma ka teised Euroopa valitsused, koostades tagavaraplaane.

Lähiperspektiivis tooksid maksekatkestused üsna kindlasti kaasa Euroopa Keskpanga erakorralise likviidsusabi katkemise Kreeka finantssektorile, Kreeka pankade sulgemise, kapitalikontrollid ja laialdase majandusliku ebastabiilsuse.

Saksamaa ja teised euroala partnerid kinnitavad, et blokk on piisavalt tugev Kreeka maksekatkestuse tagajärgede allaneelamiseks, kuid mõned ametnikud tunnistavad, et see oleks hüpe tundmatusse.

Ametlikult on Kreeka valitsus õgvendanud oma kurssi kohustuste täitmise suunas IMFi ees. Siiski rõhutas rahandusminister Yanis Varoufakis läinud nädalal, et peamine prioriteet peaks olema koduste kohustuste täitmine, sealhulgas pensionite maksmine kodanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles