Raport: sõjalennukid ohustavad tsiviillennuliiklust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalennuk Mikojan MiG-31
Venemaa sõjalennuk Mikojan MiG-31 Foto: SCANPIX

Euroopa Lennundusohutusameti (EASA) värske raporti kohaselt ohustavad sõjalennukid tsiviillennuliiklust ning ohtlikke olukordi on aina enam.

Eriti suureks ohuks on need militaarlennukid, mille piloodid ei allu lennujuhtimiskeskuste korraldustele ning ei soovi reisilennukite pilootidega koostööd teha, edastab AFP.

Euroopa Komisjon palus möödunud aastal EASAl uurida ohuolukordi, mis oleksid võinud kaasa tuua lennukatastroofi. Nende taga olid militaarlennukid, mis lendasid transponder välja lülitatuna ning neid ei olnud radaril näha. Radari abil saab teha kindlaks, kus üks või teine lennuk on.

EASA raporti kohaselt on ohuolukorrad eriti sagenenud Läänemere kohal. Möödunud aastast on teada 16 juhtumit, milles sellise olukorras tekitas sõjalennuk. Kolmel korral lendas ühe riigi sõjalennuk teise riigi õhuruumis ning 13 korral lendas sõjalennuk liinilennukile ohtlikult lähedal.

EASA andmetel oli kõige ohtlikum olukord kahe lennukiga, mis umbes kilomeetri lendasid üksteisest vaid 100 meetri kaugusel.

Raportis seisab, et selle aasta veebruari lõpu andmetel on välisriigi sõjalennukid kolmel korral lennanud Balti riikide õhuruumis ilma, et neil selleks oleks luba olnud.

Raportiga seotud isiku teatel ei mainita otseselt, et ohuolukordade tekitajateks on Venemaa sõjalennukid, kuigi see on laialdaselt teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles