Põhja-Koreas valmistutakse võimuvahetuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-il
Kim Jong-il Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas valitsev kommunistlik partei hakkab järgmisel nädalal riigile uusi juhte valima.

Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA andmetel toimub kommunistliku partei istung 28. septembril, edastab AFP.

Istungil käsitletavaid teemasid ei avalikustatud. Poliitikaasjatundjate arvates plaanitakse valida riigi praegusele juhile Kim Jong-il`ile järglane.

Juba pikka aega spekuleeritakse, et tervisprobleemide käes vaevlev juht plaanib enda asemele panna oma noorima poja Kim Jong-un`i.

Võimu tegeliku üleandmiseni võib kuluda veel üsna kaua aega. Poliitikavaatlejad lisasid, et nüüdsel istungil võidakse pojale kommunistliku parteis anda mingi kindel ametikoht, et ta saaks poliitikas kanda kinnitada.

Põhja-Korea kommunistlik partei plaanis istungit juba septembri alguses, kuid Kim Jong-ili tervise halvenemise tõttu lükati see edasi. Lükkamise teiseks põhjuseks võisid olla ka augustikuine taifuun ja üleujutused.

Põhja-Koreas on selliseid võimuteemalisi istungeid varem peetud vaid kahel korral, 2009. ja 1980. aastal, mil Kim Jong-il hakkas võimule tõusma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles